Kezdőoldal / Kutyás sportok / Kutyás sportok
Kutyás sportok

Kutyás sportok

Sok gazda versenyezteti a kutyáját valamilyen sportban, ide értve a kutya szépségversenyeket, dog dancing, agility, kutyás futás (canicross) stb. A kutyás sportok egy része a kutyák eredeti feladatit igyekszik versenykörnyezeten imitálni, más részük pedig a kutya-gazda kapcsolatot teszi próbára.

Dogdancing

A dogdancing tükörfordítása a kutyatánc. A versenyt egy emberből és egy kutyából álló csapatok vívják. A versenyszabályzat hangsúlyozottan megengedi fogyatékkal élő emberek indulását. A versenyszám egy táncprodukció, amelyet az ember és a kutya együtt mutat be, és a zsűri pontokkal jutalmaz. A produkciónak elsősorban a kutya képességeinek bemutatása kell, hogy a célja legyen.

Agility

 

A kutya, gazdája vezetésével megy végig egy a lovas díjugratás által ihletett akadály pályán. A kutyát a gazdája póráz nélkül vezeti végig a pályán, miközben sem a kutyát, sem az akadályokat nem érintheti meg. A verseny időre megy, a pályaelhagyásért, vagy egyéb hibáért hibapont jár.

Az agilityben használt akadálytípusok:

  • Gátak
  • Rámpák
  • Szlalom
  • Alagutak
  • Asztalok

Terelőkutyák versenye

A versenyfeladatok a pásztorok terelőkutyáinak alapvető feladataiból állnak, a verseny azokban az országokban népszerű, hol a külterjes állattenyésztés nagy múltra tekint vissza. A kutyák egyedül vagy csapatban a felvezető utasításai alapján terelik a juhok csoportját a kerítésekkel, kapukkal, karámokkal kijelölt pályán. A versenykiírásban meghatározzák, hogy az adott versenyen csak adott fajtájú, vagy bármely terelésre betanított kutya indulhat-e.

A verseny időre megy, a pályaelhagyásért, vagy egyéb hibáért hibapont jár.

Szánhúzás

A szánhúzás az északi népek szánhúzókutyáinak munkáját imitálja versenykörülmények között. A szánhúzáshoz egy szán, vagy edzőkocsi, illetve a fogatoláshoz szükséges eszközök szükségesek. A szánhúzás igazi csapatjáték, hiszen a gazdának legalább két kutyát kell irányítania.

Agárverseny

Az agárversenyek gyorsasági futóversenyek, amely során a kutyák előtt drótkötélen cikcakkos pályán vontatott műnyúl biztosítja a vadászat élményét. A versenyek különböző szabályok szerit folyhatnak.

Flyball

 

 

Egy golden retriever flyball verseny közben.

A flyball egy kutyás csapatjáték, amit két négy kutyából álló csapat játszik időre, egymás ellen, két párhuzamosan kialakított 15-16 méter hosszú akadálypályán. A kutyáknak egymás után kell leküzdeni a 4 ugróakadályt, majd megszerezni a labdát, majd visszavinni az akadályokon keresztül a kiindulópontra. A következő kutya akkor indulhat, amikor az előző átlépte a start/cél vonalat.

Ugrás a lap tetejére