Kezdőoldal / Hírek / 8 biztonsági tipp télre a kutyáknak
8 biztonsági tipp télre a kutyáknak

8 biztonsági tipp télre a kutyáknak

Itt a tél (még ha egyelőre nem is túl hideg) és vele egy csomó veszély a kutyákra.

A következő egyszerű tanácsok segíthetnek a következő pár hónap biztonságos átvészelésében.

1. Kevesebb időt töltsön a hideg napokon a szabadban

Bár a kutyák szeretnek a szabadban lenni, de ne hagyd, hogy hosszú ideig kint maradjon a téli hónapokban. Úgy tűnhet, hogy ez nyilvánvaló, de sokan ezt mégis könnyen elfelejtik.

2. Építsünk meleg kutyaházat

Ha a kutyája a kertben él, és még nem rendelkezik ilyennel, vásároljon vagy építsen egyet kedvencének. Nem kell drága, de legyen erős, szigetelt, ne közvetlenül a földön álljon, nyújtson menedéket a kritikus időben. Legyen a padló bélelt, tegyen be szőnyeget vagy párnát.

3. Vigyázzunk a fagyállóval!

Az emberek gyakran használnak fagyállót autóiknál télen, de ez a vegyi anyag, halálos lehet a kutyák számára. Alkotója, a Propilén-glikol általában édes ízű, ami csábító lehet a kutyának. Ha kifolyt az autó feltöltése közben, akkor takarítsa fel, és tartsa a flakont lezárva!

4. Ellenőrizze kutyája mancsát rendszeresen

A talppárna a kutya mancsán könnyen kiszáradhat, megrepedhet a hideg időben. Minden alkalommal kutyasétáltatás után a mancsát törölje szárazra. Ez egy idő után rutinná válhat akkor is, ha a kutya nem szereti ezt az elején. A járdákon, utakon gyakran használnak sót, ami gyorsan felmarhatja a mancsukat, szinte leégeti az egyébként eléggé ellenálló bőrréteget rajta. Vigyázzon merre sétáltatja, tartson magánál egy kis törölközőt, hogy szükség esetén gyorsan letörölhesse a lábára tapadt sót. Ma már kaphatóak különböző kenőcsök is, amikkel séta előtt bekenheti kedvence lábát, esetleg érdemes kutyacipőt adni rá. (hiába lépeget kezdetben viccesen, ez nem égő, hanem gondosság)

5. Télen ne nyírja le a kutya szőrét

A meleg szőr tökéletes és természetes védelem kutyáknak télen. Ha gyakran is nyírtuk a nyár folyamán, hagyjuk, hogy télre már megnőjön a szőre. Ha mégis nyírni kell, akkor lehetőleg ne túl rövidre, szükség esetén pedig gondoskodjunk egyéb védelemről, például kutyus pulóverről, főleg kis termetű és/vagy rövidszőrű kutyák esetében.

6. Legyen behívható a kutya

Ha gyakran sétál az erdőben a kutyával (most azt hagyjuk, hogy egyébként nem sétálhatunk ott, meg máshol sem), fontos, hogy ő egyből jöjjön, ha hívják, főleg, ha kölyök még. Ez különösen fontos télen, mert a fiatal kutyák sokkal hamarabb kihűlhetnek.

7. Ügyeljen rá, hogy ne egyen havat

Gyakori, hogy a kutya szereti enni a havat. Próbálja meg elkerülni ezt, mert a hó okozhat hypothermiát, és lehet benne veszélyes tárgy is (pl. törött üveg, szög). A náluk is előforduló torokgyulladás csak a kisebbik probléma, de az is felesleges aggódással, kiadással járhat, előzze meg a bajt.

8. Adjon kicsit több, táplálóbb eledelt a télen

A kutyák, főleg amelyek kint élnek, gyakran extra kalóriát égetnek el, hogy melegen tartsák magukat. A nyári adagnál adjon kicsit többet, akár táplálóbbat, magasabb zsírtartalommal. Ne hizlalja el a kutyát, de egy pici súly felesleg ilyenkor nem árt.

Reméljük, ezek az egyszerű tippek segítenek biztonságosabban átvészelni a telet.

Ugrás a lap tetejére