Kezdőoldal / Hírek / A német vizsla fajták helye a vadászati kultúrában
A német vizsla fajták helye a vadászati kultúrában

A német vizsla fajták helye a vadászati kultúrában

A magas színvonalú magyar vadászati kultúra, magyar vadgazdálkodás nemzetközi szinten is kiemelt szerepet vívott ki magának az évszázadok során. Magyarország tagja, és követi azokat a nemzetközi egyezményeket, melyek szigorú keretek közé zárják a vadászat tevékenységét, a vadászmagatartás normáit. Többek között a hazai Vadászati Etikai Kódex: „Az igaz vadász tízparancsolata” c. írásának első soraiból kiragadva, a vadász ember kötelessége és felelőssége arra is irányul, hogy megismerje, és óvja a természetet, „mely nemcsak életünk kerete, de a sokszínű földi élet, benne az emberi faj fennmaradásának előfeltétele.”

A természet és a vadon élő állatok tisztelete kíséri a vadász lépteit, összetartja a vadásztársadalmat, akik kezében a vadászat nem csupán létfenntartó eszköz, hanem egymással összefonódó erkölcsi, kulturális, szakmai egység és gazdasági tevékenység. A vadászat számos területén kiemelt szerephez jut a vadász társa és munkatársa, a vadászkutya. A kiképzett, fegyelmezett, dolgozni vágyó ebek meghatározók lehetnek az eredményességében. A hangsúly azonban a megfelelő képzettségen van, amely fontos a vad fellelésében és annak terítékre hozásában is.

A Német Vizsla Klub Magyarország, képesség vizsgák, őszi tenyészvizsgák, és vízi – mezei versenyek rendezésével teremti meg a tudatos, ellenőrzött vadászkutya tenyésztést. Idén október végén zárult a vizsga-, és versenysorozat, egy nemzetközi CACIT Vízi Mezei Versennyel. A vizsgák és versenyek eredményeként újabb nagyszerűen felkészített egyedek állnak a vadászok, a vadgazdálkodás „szolgálatába”, vehetnek részt a kiemelkedő minőségű tenyésztésben. Az országos és nemzetközi események helyszínei között szerepelt Martonfa, Nyíregyháza, Babatpuszta, Szekszárd, Baja, Békéscsaba, Soponya. A német vizsla fajtákat összetartó klub 1976-ban alakult, elsődleges céljai között szerepel, a német vizsla kutyát kedvelők, tartók, tenyésztők egyesületbe tömörítése, a fajta védelme, a kutyatartás hagyományainak és szabályainak megismertetése, terjesztése. Fajtaszekciói a rövidszőrű, a drótszőrű német vizsla, a weimari, a münsterlandi vizsla és két társult szekcióként felügyeli a fürjészebeket, és az olasz vizslákat. A vadászkutyák a vizsgák és versenyek során, szakmai bírók előtt mutatják be mezei és vízi munkájukat, amelyek több feladatra épülnek. Ez idő alatt vizsgáznak orrhasználatukból, keresési módjukból, gyorsaságukból. A bírók figyelik a vadászkutya vad jelzését, a ráhúzását, a vadmegállást, a kitartást, a lövésre való viselkedésüket. Összességében tehát engedelmességükről, fegyelmezettségükről és munkakedvükről mutatnak képet, amely egy vadászat során nélkülözhetetlen.

A Német Vizsla Klub Magyarország a szakmai munka mellett feladatának tekinti azt is, hogy különböző kommunikációs csatornákon keresztül felhívja mind a lakosság, mind a vadásztársadalom figyelmét a tudatos, felelősségteljes kutyatartásra és nevelésre, a körültekintő gondossággal kiválasztott kutyafajta, jellemzőinek megfelelő módon történő képzésére, és a jellemükhöz méltó tartására. Mindezek tiszteletben tartásával sok kedvezőtlen helyzet és tragédia megelőzhető.

Ugrás a lap tetejére