Kezdőoldal / Felnőtt kor / Ha ősz, akkor itt a vedlés időszaka is!
Ha ősz, akkor itt a vedlés időszaka is!

Ha ősz, akkor itt a vedlés időszaka is!

A vedlés a kutyák életében egy természetes folyamat, ami normális esetben évente kétszer fordul elő.

Az ősz beköszöntével hűvösebbre fordulnak a nappalok és éjszakák, ezért a kutyák lecserélik nyárias bundájukat, és sokkal tömöttebb, hosszabb szőrű, hideget jobban álló téli bundát növesztenek. Ez a folyamat hosszabb időt vesz igénybe, mint a tavaszi vedlés. Pontosan milyen biológiai folyamatok játszódnak le, és mit kell tennünk, hogy ne lepjen el minket a szőr a kutyák őszi vedlése során? Kiderül legújabb cikkünkből.

Az egészséges vedlés

A vedlés egyik formája, az életkorral járó vedlés. Ekkor a kicsi kutyusok növekedésével függ össze a szőr levedlése. Minden kutyafajta, még a hosszú szőrűek is rövidke szőrzettel születnek meg. Az idő múlásával cserélik le a kis pelyhes jellegű szőrzetüket, a fajtára jellemző bundára (hosszú, vagy rövid, színe is változhat még ekkor).

Az ún. időszakos váltás, amikor kutyusunk szőre körülbelül félévenként elér egy bizonyos hosszt, vastagságot, elöregszik és kihullik. Rendszerint tavasszal és ősszel következik be, ősszel a nyári szőrzetet felváltja a ritkább, rövidebb és tömöttebb bunda. Az őszi vedlés elhúzódó, kevésbé intenzív, mint a tavaszi vedlés. Ez egy olyan természetes folyamat, mint ahogy a fák ősszel lehullajtják elsárgult, elöregedett leveleiket. A vedlés egy bonyolult biológiai folyamat, amikor a kutya alkalmazkodik a folyton változó évszakokhoz, más országokban, kontinensen a környezethez.

A lakásban tartott kutyusok egy harmadik vedlés-módon esnek át. Ez a szüntelen vedlés, amikor a szőr egész évben át váltódik, évszaktól függetlenül és a szőr érettségétől függően. Egyes kutyafajták esetén veleszületett szőrhullatásáról beszélhetünk, mint például a meztelen kutyák esetében.

Betegséggel összefüggő vedlés

A szőr elhullatása, vagy maga a kopaszság lehet hormonális eredetű problémára utaló tünet.  A kutyusok kezdődő cukorbetegsége például járhat kezdeti szőrhullatással. Ezt nem kezelik betegségként, mint a bőrbetegségeket. Állatorvosok segítenek a meghatározásban és a kezelésben is.

Kopaszságot okozhatja mindkét nemnél előforduló nemi szervek rendellenessége, ebben az esetben is mindenképp orvosi kezelés javasolt. Egyes feltevések szerint a szoros rokoni tenyésztés is okozhat kopaszságot, leginkább a kis termetű fajtáknál (pl.: tacskó).

Mit tehet a gazdi?

A vedléshez és az új bunda növesztéséhez rengeteg energiára van szüksége a kutyánknak, amit a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitellel lehet pótolni. A bőséges, vitaminokban gazdag kutyatáp biztosítása, a megfelelő mozgással kombinálva sokat tehetünk azért, hogy egészséges, csillogó szőrű kutyánk boldogabbnak érezze magát.

Segíthetünk kutyusunknak a viszonylag gyors vedlésben, fésüljük át naponta legalább egyszer a bundáját ebben az időszakban. Az elhalt szőrök kifésülésén kívül segíthetünk a bőr vérkeringésének   serkentésében. Rövid szőrű kutya esetében a masszázs kesztyűvel próbálkozzunk, ha hosszú szőrű kutyusról van szó, kutyafésűvel.

Figyeljünk oda az őszi vedlési időszak végére. Ha 6-8 hétnél tovább tart, valamint azt tapasztaljuk, hogy kutyusunk szőre fénytelen, töredezett, esetleg hiányos, érdemes orvoshoz fordulnunk a problémával.

Ugrás a lap tetejére