Kezdőoldal / Egyéb / Kiborulás
Kiborulás

Kiborulás

A facebook egyik előnye, hogy koncentrált helyen, akár zárt csoportokban pl. azonos érdeklődési körű emberek tehetnek közzé képeket, oszthatnak meg infókat, vitatkozhatnak, eszmét cserélhetnek (wow), olykor tanulhatnak. Sok ilyen kisebb nagyobb csoport létezik, köztük sok kutyás is. Kutyások között gyakori vita a törzskönyv (pontosabban származási lap) vagy törzskönyv nélküli kutya vásárlása, tartása, és persze a tenyésztés, ivartalanítás, stb. Sok az önkéntes felvilágosító, aki úton-útfélen igyekszik felhívni gazdik figyelmét arra, hogy mi a felelős állattartás valójában. Ezen olykor parázs vita alakul ki, persze sértődésekkel, miközben nem értik meg a vitázó felek, hogy mit is mond a másik. A goldenes csoportban borult az egyik tag, és megelégelve az egymás mellett elbeszélést megpróbálta összefoglalni, valójában miről is szól a törzskönyv körüli vita. Nyilván számtalan ponton ki lehetne még egészíteni, mi is írtunk már a témáról részletesen többször is, de most a közzétevő engedelmével itt is megosztjuk veletek az összefoglalót (a csoport zárt, ott nem olvashatjátok), mert szerintünk érdemes. Aki akar, az tanul belőle, aki nem akarja megérteni a lényegét, az sosem fogja, de ott más problémák is vannak akkor. Íme, változtatás nélkül. Aki egyetért vele, az meg is oszthatja másokkal. Ugyan a goldeneseknél zajló dolgokról szól, de szerintünk minden más fajtára igaz.

„Nem szoktam ide írogatni, és olvasni sem nagyon szeretem a kommenteket, mert nehezemre esik elhinni, hogy ennyire elbeszéltek egymás mellett. Most mégis írok, bár nem szívesen. Megpróbálok pár dolgot összeszedni, ami talán segít az értelmezésben, és esetleg egyes részei bekerülhetnek a csoport leírásába is, hogy szem előtt legyen később is, ne sikkadjon el a komment tengerben.

1. Már most is látható a leírásban, hogy a csoport MINDEN golden gazdit vár. Nem az van odaírva, hogy csak törzskönyves vagy csak törzskönyv nélkülit (megjegyzem származási lap, de ezen ne akadjunk fent).
2. A csoport sok tagja nem a törzskönyvet propagálja és „kéri számon”, hanem a felelős állattartást. Hahó, ébresztő, a felelős állattartás nem ott kezdődik, hogy szereted-e a kutyádat, akit magadhoz vettél és rád bízta az életét, hanem már a vásárlással!!! Az, hogy szereted, gondozod, ellátod nem kiváltság, amiért dicséret jár, hanem az az ALAP!!!
3. Elég mélyen gyökerező felfogás az országban, hogy a törzskönyv flanc. Az is elég egyértelműen látszik a hozzászólásokból, hogy akinek nem törzskönyves a kutyája, az zsigerből olyan védekezéssel jön, ami nonszensz, és értelmes érv hiányában a törzskönyves kutyákat „luxus cikknek” állítja be, a gazdikat meg nagyzolónak, rongyrázónak, így továbbra is fenntartja a kissé pejoratív jellegét. Meg kellene érteni, hogy ez nem gazdagok és szegények „harca”. Hahó, kutyákról, élőlényekről beszélünk, nem egy nyamvadt ruhadarabról, aminél (egyeseknek) az számít, milyen címke van rajta! Lefordítom. Itt senki sem arról akar meggyőzni senkit sem, hogy ilyen vagy olyan márkát vegyél, mert ha nem, akkor téged mások lenéznek. Senki sem tartja többre a kutyáját azért, mert van törzskönyve. (aki mégis, az buta) A hasonlatnál maradva a törzskönyv itt azt a címkét jelzi, ami igazolja, hogy nem gyerekek ezrei szenvednek és halnak meg azért, hogy te felvegyél egy inget/blúzt, hanem azt felnőtt emberek, emberi körülmények között állítják elő. Támogatod a gyerekek kizsákmányolását, a gyerekmunkát, a gyerekek kínzását, halálát? Rossz néven veszed, ha valaki arról próbál meggyőzni, hogy olyan kutyát (vagy terméket) vegyél, amivel nem ártasz(!) másnak? Ismeritek a mondókát, „…ki a hülye, én vagy te?” (érzékenyebbek ne sértődjenek meg, nem lehülyézni akarok senkit, csak érzékeltetés)
4. Törzskönyv. Nem azért emlegetik sokan, mert az egy olyan papír, ami fensőbb rendűvé tenne bárkit bárkivel szemben. Ez a papír azt képviseli, amit a felelős állattartás részben megkövetel. (részben, mert ugye ettől még méltó körülmények között kell tartani a kutyát, papírtól függetlenül) Vagyis azt jelenti: valóban Golden retriever az adott kutya (egyáltalán nem triviális, sokaknak fogalmuk sincs arról, hogy valójában nem is goldenjük van!), ismertek a kutya szülei (nem az az elsődleges ilyenkor, hogy voltak-e kiállításon és ott mennyit nyertek, bár sok mindent meghatároz ez is, főleg küllemi szempontból), meg vannak a kötelező szűrési eredményei és azok az elvártnak megfelelőek, és valóban a fajtára jellemző viselkedésbeli tulajdonságokkal rendelkezik (temperamentum, alapvető vadászati képességek), vagyis TENYÉSZTHETŐ szülőktől származik a kölyök, így sokkal nagyobb valószínűséggel születik egészséges, jó temperamentumú, tényleg Golden retriever kutya, ezzel is azt segítve, hogy a fajta megmaradhasson annak, ami, és ami miatt annyira népszerű. (azzal együtt, hogy a genetika olykor így is bekavarhat)
5. Plusz pénzt kér a „tenyésztő” a törzskönyvért érv. Röhej. 6000 Ft-ról beszélünk. Inkább elhiszi valaki annak a „gondos”(???) embernek, hogy minden oké, csak 6000 forinttal kevesebbe kerüljön a kölyök?
6. Nem azt mondjuk, hogy csak tenyésztőtől vehetsz kutyát. Azt mondjuk, hogy vagy onnan vagy fogadj örökbe! Bizony, drága a törzskönyves kutya (és nem azért, mert ezen gazdagszik meg a tenyésztő, ha ezt nem fogod fel, akkor ott más gondok vannak), és nem engedheted meg magadnak, akkor segíts jobb életet élni egy menhelyi kutyának! (a tartása, ellátása nekik sem olcsóbb ám)
7. Ivartalanítás. Drága. 20-30-40 ezer forint. Sokaknak rengeteg pénz. De kell a kutya. Akkor miért is nem egy már ivartalanított kutyát fogad valaki örökbe???? Tényleg nem látjátok az összefüggést a rengeteg menhelyi kutya, az ivartalanítás hiánya és a felelőtlen kutyavásárlás és állattartás között? Ennyire bonyolult lenne? Vajon milyen kutyákkal vannak tele a menhelyek? Gondos tenyésztőktől származó törzskönyvesekkel? Ugye nem? Akkor mégis azok a rosszak, akik azt erőltetik, hogy törzskönyvest vagy fogadj örökbe?
8. Tenyésztés (nem szimplán törzskönyv!!!) versus szaporítás. Neked a pénz számít, akár olyan áron is, hogy tisztában vagy vele, hogy minimum 1 kutya szenved, él nem méltó életet azért, hogy te megspórolj X forintot? (akkor ismét, fogadj örökbe!!!) Az már egy másik történet, hogy valójában mi a tenyésztés. (messze nem az, hogy gondosan elajándékozod kölyköket, mert ha már megszülettek, akkor az a minimum, hogy a lehető legjobb életet próbálod biztosítani nekik) Hőbörögsz, amikor a hírekben borzasztó körülmények között tartott, kínzott pincsit, csivavát, mopszot vagy mást látsz? És közben eszedbe sem jut, hogy te azért vettél 20 ezerért goldent (?), mert egy kutya emiatt pont ilyen körülmények között él? És ez ellen szerinted az a megoldás, hogy segítesz 1-2 árvának gazdit találni, és nem az, hogy megpróbálod a valóban felelős állattartást elterjeszteni (ami már a vásárlás előtt kezdődik!), és így elérni, hogy idővel egyre kevesebb kidobott kutya legyen? Gondolkozz!
9. Ha nem vagy tisztában azzal, hogy mi a tenyésztés vs szaporítás között a különbség, hogy miért nem 20ezer egy kölyök, akkor olvasgasd ezt az oldalt, sok kérdésedre választ kapsz. http://goldenretrieverkolyok.hu/
10. Elég sok törzskönyv nélküli gazdi van a csoportban, aki már szintén a fentieket vallja, és népszerűsíti. És nem sértődött meg azon, amikor leírták neki, hogy mit kellett volna másképp tenni. A vita mindig akkor fajul el, amikor zsigerből a lenézés mögé bújik az, akinek felhívják a figyelmét arra, hogy hibázott. Ja, hogy azt nehéz beismerni? Igen. De ettől még nem leszel kevesebb. Ahogy ettől még a kutyádat is szereti mindenki, mert ez nem kérdés, ez nem erről szól. HANEM A JÖVŐRŐL!!!

Ami pedig a csoport fikázását illeti. Olvasgasson már vissza itt az, aki panaszkodik, hogy hányszor segítettek már itt emberek egymásnak kisebb-nagyobb problémák megoldásában.
Ha valakinek nem szimpatikus a csoport, akkor kiléphet. Vagy marad és csendben nézelődik. Vagy marad, és esetleg tanul is. Esetenként vitázik, de kulturáltan, és meghallva, megértve, amit a másik ír, és nem 1 szót/mondatot kiragadva, amit magára nézve okkal vagy ok nélkül sértőnek tart. Szabadon dönthetsz, ahogy tehetted eddig is. De a kutyádat (mindegy milyen!) tartsd jól, és ügyelj rá, hogy a tetteiddel más kutya se szenvedjen!

Most pedig, ha teheted, menj, és simogasd meg. Megint.”

Részünkről csak ennyit, ÁMEN!

Ugrás a lap tetejére