Kezdőoldal / Kutyabetegségek / Fertőző betegségek / Aujeszky-féle betegség

Aujeszky-féle betegség

A betegség, az ember kivételével, az emlősök széles körében előforduló bántalom.
A vírus fő fenntartója a sertés, amelyben legtöbbször légzőszervi (máskor idegrendszeri) tünetekkel járó, de nem mindig halálos kimenetelű kórfolyamat alakul ki. A túlélő sertések egy részében a vírus megtelepedhet, és belőlük ürülve más fajú állatokat is veszélyeztethet. A kutya fertőződése belégzéssel, sérüléseken át, ragályfogó eszközökkel és leggyakrabban a sertés nyers vágóhídi hulladékának (főleg légzőszervek, pl. gége) etetésével, szájon át történhet.
2-8 (14) napos lappangást követően döntően idegrendszeri tünetek alakulnak ki („álveszettség”). Bágyadtság, lázas állapot figyelhető meg, majd az állatok nyugtalanná válnak, bőrük viszketni kezd. Kíméletlenül vakarják egyes testrészeiket, gyakran a szájszöglet tájékát, miközben fájdalmasan nyögnek. Később kancsalság, nyálzás, görcsök és bénulások is fellépnek. A betegek 1-2 napon belül kivétel nélkül elpusztulnak.
Mivel hatékony vakcina egyelőre nincs forgalomban, a megelőzésre kell törekedni. A kutyákkal csak hőkezelt sertéshúst szabad etetni, és a fertőzöttségre gyanús állattartó telepekkel mindenfajta érintkezést el kell kerülni.

Forrás: Dr. Vainer Attila – Dr. Vau

Ugrás a lap tetejére