Kezdőoldal / Hírek / Megérkeztek az enyhe tél vámszedői, a kullancsok!
Megérkeztek az enyhe tél vámszedői, a kullancsok!

Megérkeztek az enyhe tél vámszedői, a kullancsok!

Sokan örülnek az enyhe télnek (mi is közéjük tartozunk), mert inkább a mediterrán klímát kedvelik, mint a skandináv telet. Sajnos, mint sok mindennek, ennek is vannak árnyoldalai. Nekünk, kutyatartóknak az enyhe tél miatt főleg a kullancsok (Ixodidae) miatt van félnivalónk (Babézia, Lyme-kór, embereknél agyvelőgyulladás – kullancsencephalitis – és agyhártyagyulladás). Ahhoz, hogy ezek a vérszívó paraziták ne szaporodjanak el nagy mértékben, többhetes -10-20 fokra lenne szükség. Mivel ez tavaly/idén elmaradt, hatalmas invázióra számíthatunk, és ez az invázió már meg is kezdődött! Az egyetlen, amit tehetünk, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel megpróbáljuk megóvni kedvenceinket. Ez lehet kullancsnyakörv, csepegtetős riasztó (spot-on), esetleg egyéb szerek (nincskullancs csepp, különböző illóolajok, stb.), ki-ki eldöntheti, mi a szimpatikusabb a számára. Sajnos 100%-os megoldás nincs, de a kockázat jelentősen csökkenthető.

Aki azt hiszi, hogy a kertben élő vagy csak a lakótelepen sétáltatott kutyájának nincs félnivalója, az téved! Például a sünök révén szinte bárhol számíthatunk kullancsokra, akár a kertben, akár a játszótéren vagy a kutyafuttatóban.

Az alkalmazott védelem kiválasztásánál kérjük ki állatorvosunk véleményét, mivel ő valószínűleg pontosabban tudja, hogy azon a környéken melyik megoldás válik be leginkább. Egyáltalán nem biztos, hogy ami bevált Kecskeméten az tökéletesen működik Dorogon is. Budapest egyes kerületeiben, külvárosaiban is lehet, hogy egészen más a hatásos.

Javasoljuk, hogy minél előbb szerezzenek be valamit (ha még nem tették meg), mert rohamosan nő a kullancsok okozta fertőzésben megbetegedő kutyák száma, az orvosi költség pedig messze több, mint mondjuk egy nyakörv megvásárlása!

Mivel nagyon sokan kérdezték, hogy mi a tapasztalat az egyik új „eszközzel”, a Foresto nyakörvvel kapcsolatban, így tesztelésbe kezdünk. Több kutyánkon is ezt fogjuk alkalmazni, lesz, amikor kiegészítő védekezéssel együtt, és a végén beszámolunk a tapasztalatainkról. Reméljük, ez mások számára is hasznos lesz!

Ugrás a lap tetejére