Kezdőoldal / Adatbázisok / Brie-i juhászkutya (Berger de Brie, Briard)
Brie-i juhászkutya (Berger de Brie, Briard)

Brie-i juhászkutya (Berger de Brie, Briard)

Valószínűleg a brie-i juhászkutya és a beauce-i juhászkutya ugyanattól az őstől származnak, de a brie-i juhászkutya tenyésztése során a hosszú szőrzet kialakítását tartották szem előtt. Régen a nyájőrzés volt a feladata, de mivel munkalehetősége gyorsan csökken ezért manapság már házőrző, kísérő, testőr lett belőle, sőt, színészként is nagy sikereket ért el (pl. Magnum, Szuperhekus kutyabőrben, Adams Family, Top Dog/Reno Cuck Norris-szal, de a Csillagok háborújából Chewbacca figuráját is a Briard ihlette).

Testfelépítése

Érdekes megjelenésű, nagy termetű, hosszú szőrű kutya. Feje hosszú, orrháta egyenes, orrtükre fekete. Fogai nagyok, ollószerűen záródnak. Szeme sötétbarna. Füle feláll, de csonkolják. Nyaka karcsú, hosszú, háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejtős. Végtagjai oszlopszerűek, párhuzamosak, mancsa nagy, kerekded. Farka lelóg, a csánkig ér, a végét felkunkorítja. Bundája 5-7 cm hosszú; sokkal selymesebb, mint például a pulié. Színe fekete, szürke vagy vörösesbarna, de a fehér kivételével tulajdonképpen minden kutyaszín megengedett. A hátulsó végtagokon a kettőzött farkaskarom standard előírás.

Jellemzői

Rendkívül sokoldalú eb; számos fajta legjobb tulajdonságait egyesíti magában. Éppen ezért szinte bármilyen feladatra alkalmas: kiváló vakvezető és sportkutya, sőt, kedvencnek is bevált. Munkakedvéről legendákat mesélnek: tud és szeret is dolgozni. Könnyen fegyelmezhető, de ha kell, rámenős, kemény, harcias. Gazdájához gyengéd és végtelenül ragaszkodó.

Méretei

  • Marmagasság: 56-68 cm
  • Testtömeg: 32-36 kg
  • Alomszám: 8-10 kölyök
  • Várható élettartam: 12-14 év

Ugrás a lap tetejére