Kezdőoldal / Adatbázisok / Border collie
Border collie

Border collie

Egy káprázatos fajta. Sokféle felmérés, kutatás során jutottak már arra az eredményre, hogy ez fajta a legokosabb a sok száz kutyafajta közül. Intelligenciája gyakran különleges, érzékeny lélekkel is párosul, ez sokszor vicces, olykor bosszantó szituációkat eredményezve. Azonban senki se felejtse el, hogy alapvetően munkakutyáról beszélünk, aki kifejezetten igényli a rendszeres foglalkozásokat, feladatokat.

Küllem

Közepes termetű, intelligens pásztorkutya. Feje elkeskenyedő, szeme sötétbarna,a felemás szemszín csak merlék esetén megengedett. Füle félig lelóg de megengedett az álló és a lelógó fül is. Szőre hosszú, lábai elején és fején rövid. Farka hosszú, vége kicsit felkunkorodó, a hátra feltett farok nem megengedett. Lábai fehérek, pofáján fehér csík, farka végén fehér folt és mellkasán és hasán is fehér szőrzet van. Lábai párhuzamosak, teste izmos és karcsú, szeme kifejező. Sokféle szín elfogadott, legnépszerűbb a fekete-fehér. Kanok marmagassága 49-53 cm, szukáké kicsit alacsonyabb.

Eredete

Skócia és Anglia határvidékéről származik.Azért tenyésztették, hogy a zord teleken őrizze a nyájat. Ezeknek a kutyáknak az utódait később a lengyel alföldi pásztorkutyával, majd a skót juhászkutyával keresztezték.

Tulajdonságai és igényei

Értelmes, tanulékony fajta, igényli a foglalkozást. Eredetileg pásztorkutyának tenyésztették de mostanában sokan használják sport, kiállítási és hobbi célokra is. Szőre lehet hosszú és rövid. Kiállításra a hosszú szőr megengedett. Bundája nem igényel sok foglalkozást, de nem árt hetente egyszer átfésülni. Emberkedvelő, ha időben más háziállatok közé kerül őket sem bántja. Domináns lehet és terelő ösztöne miatt csipkedheti a lábunkat, de gazdájának mindig meg akar felelni ezért olyan kiváló munkakutya. Hatalmas mozgásigénye miatt nem igazán ajánlott lakásban tartani,de ha minden nap le van mozgatva ott is jól érzi magát.

Ugrás a lap tetejére