Kezdőoldal / Hírek / Magyar siker a mentőkutyás világbajnokságon
Magyar siker a mentőkutyás világbajnokságon

Magyar siker a mentőkutyás világbajnokságon

A versenybe szállt nyolc magyar gazda-kutya páros közül hárman is teljesítették a nemzetközi vizsgaszintet a XIX. Mentőkutya Világbajnokságon, amelyet 20 ország 47 csapatának részvételével rendeztek a hollandiai Nijmegenben.

    A 130 kutyát felvonultató, vasárnap véget ért megmérettetésen a Kutyákkal az Életért Alapítvány/Pannon Kutya Kutató Mentő Csoport (KÉA) színeiben versenyző Leczki Sarolta és belga juhásza (malinois), Drogba érték el a legjobb eredményt. A romkutatás versenyszámban a lehetséges 300 pontból 265-öt teljesítettek, ami a 7. helyezést jelentette számukra.
    Ugyanebben a versenyszámban 29. helyen végzett a szintén belga juhásszal, Mangóval versenyző Pinkóczi Diána. Az SOS Mentőkutyás Egyesület képviseletében induló páros 226 pontot produkált. Ugyanakkor Dánffy Brigitta (KÉA) és labrador retrievere, Kira kilencedikek lettek a területkutatásban 262 pontos eredménnyel. 
    Két magyar csapat, a KÉA és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat (PMKMSZ) az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Huszár és Hunor mentőszervezetének a keretében, az OKF támogatásával vett részt a világbajnokságon. Emellett indított egységeket az SOS Mentőkutyás Egyesület is.
    A szeptember 25. és 29. között megrendezett megmérettetésen nyomkövetés, területkutatás és romkutatás versenyszámokban bizonyították felkészültségüket a kutyák és gazdáik, emellett valamennyi kutyának teljesítenie kellett engedelmességi és ügyességi gyakorlatokat is.
    Területkutatásban a német Hermann Bülter szerezte meg a világbajnoki címet, német juhász kutyájával 279 pontot teljesítettek.

Dánffy Brigitta labrador retrieverével, Kirával a 9. helyezést érte el területkutatás versenyszámban

Dánffy Brigitta labrador retrieverével, Kirával a 9. helyezést érte el területkutatás versenyszámban

    Nyomkövetésben az Osztrák Peter Schüler és malinois-ja bizonyult a legjobbnak 268 ponttal. Romkutatásban pedig a szlovén Andrej Zunic és rövidszőrű pointere vihették haza az aranyérmet. A páros munkáját 278 pontra értékelték a bírók.
    A világbajnokságon valódi katasztrófahelyzeteket szimuláltak, a kutyáknak előre meghatározott számú személyt kellett megtalálniuk bizonyos szintidő alatt és a bírák pontozták a kutatáskor tanúsított viselkedésüket, elsősorban azt, hogy mennyire gyorsan, pontosan és érthetően jeleznek, ha embert találnak a mesterséges pályákon.
    Szabó Gábor, a csapat trénere úgy értékelte az MTI-nek az elért eredményt, hogy a magyar mentőkutyások a rendkívül nehéz körülmények között tisztességgel helytálltak. Mint mondta: ezeken a versenyeken a világ elitjét jelentő nagyon erős mezőnyben kell teljesítenie a párosoknak. Ilyen körülmények között már az is sikerként könyvelhető el, hogy három magyar kutya és a gazdák is teljesítették a nemzetközi versenyszintet.
    A Nemzetközi Mentőkutya Szervezetnél (International Rescue Dog Organisation) megfelelő minősítést szerzett mentőkutyák az ENSZ koordinálásával kerülnek bevetésre a világ katasztrófa sújtotta területein. Ennek a rendszernek a keretében már számos magyar mentőcsapat vett részt különböző missziókban, elsősorban földrengéseket követően.

Forrás: fotó és hír MTI 

Ugrás a lap tetejére