Kezdőoldal / Adatbázisok / Lengyel hegyi juhászkutya
Lengyel hegyi juhászkutya

Lengyel hegyi juhászkutya

A tátrai juhászkutya általában nyugodt, józan, kiegyensúlyozott természetű. Intelligens, viszonylag engedelmes, szívesen tanuló fajta. Nagyon hűséges a családjához, elszántan védelmezi annak tagjait, otthonát és tulajdonát a rossz szándékú emberektől. A szabadban szeret tartózkodni, lakásban nem érzi jól magát. Barátságos természetű állat, jól kijön más kutyákkal és az egyéb háziállatokkal is. Ugyanez érvényes a gyerekekre, viszont tudni kell, hogy nem fog a családhoz tartozó gyerek mellé állni, ha az durván bánik más gyerekekkel. Ha idegennel találkozik, hátrahúzódik, és vár, amíg gazdája azt nem érezteti vele, hogy megbízható az illető. A tátrai juhászkutya nem óvakodik különösebben az idegenektől, de egyértelműen jelzi, hogy a család az első.

Általános megjelenés, viselkedési jegyek, használati tulajdonságok

a. Az owczarek podhalanski erős, keménykötésű kutya. Testfelépítése nagy erőre és mozgékonyságra enged következtetni. Higgadt, nyugodt, erős idegzetű kutya. Tanítható és éber.

b. Méret: A kanok marmagassága 65-70 cm, a szukáké 60-65 cm.

c. Téglalapalakú forma. A kanok törzshossza valamivel rövidebb, mint a szukáké.

d. Használat: juhászkutyának és udvarok őrzőjének ugyancsak alkalmas. Hatalmas termete és szép külseje hatásos kísérőkutyává teszi.

 

Ugrás a lap tetejére