Német spitz

Német spitz

Egyéb nevek: Deutscherspitz (gross, mittel, klein), a grossot farkasspiccnek is hívják 8wolf spitz)

Teste: Rövid, vízszintes háta, mély mellkasa és enyhén felhúzott hasa van.Mérsékelten hosszú lábai masszívak és egyenesek, mancsai kicsik, a macskáéra hasonlók.

Feje: A fej közepes nagyságú, felülről nézve az orr felé keskenyedik. Az orrnyeregnek ideális esetben enyhén egyenesnek kell lennie, a stop pedig mérsékelt. Ajkai feszesek. A kicsi, háromszögletű fülek magasan, egymáshoz közel tűzöttek, és felállók. A spitzek harapása ollószerű.

Szőrzet: A gallér és a vállak szőrzete hosszabb, mint a test más részeié, és teljesen el is áll a bőrtől. A combok és a farok szintén hosszabb szőrzetűek; a pofát, a füleket, a lábak elülső részét és hátulsó részének alját rövid szőr borítja.A spiccek füle mögött vagy mellett hullámos szőr található.

Jelleme: A spitzek eleven, vidám, mozgékony és energikus kutyák. Meglehetősen értelmesek, nagyon szeretnek tanulni, a gazdájukhoz hűségesek, de nem erőszakosak; éberek és szeretnek ugatni. Pontosan tisztában vannak gazdájuk birtokának határaival, és egyedül nemigen merészkednek ki onnan.

Társas viselkedés: Általában jól kijön a fajtársaival, de ha egy másik, (sokkal) nagyobb kutya megtámadja őt vagy erőszakosan viselkedik vele, néha elfeledkezik szerény méreteiről. Az ilyen egyedeket a gazdájuknak kell megvédenie – saját maguktól. A háziállatokkal, például macskákkal való együttélése általában problémamentes. Az idegenekkel szemben többnyire éber, és számára mindig a család az első.

Ápolása: Dús szőrzete ellenére a közép spitz általában meglepően kevés gondozást igényelnek. A spitzek szőrzete ugyanis olyan jellegű, hogy nem tud összegubancolódni. Kéthetente is elég átkefélni a szőrzetét egy igen durva sörtéjű kefével, amit egy óvatos fésülésnek kell követnie. A túl gyakori vagy túl alapos kefélés nem ajánlott, mivel kárt tehet az aljszőrzetben. A vedlési időszakban azonban érdemes naponként fésülni a szőrzetét, máskülönben az egész lakás tele lesz kihulló aljszőrzetükkel. Karmait rövidre kell vágni, és rendszeresen szükséges ellenőrizni a fogait – főként, hogy a hátsó zápfogakat nem fogkövesek-e.

Német spitz

Német spitz

Tanítás: A spitzek könnyen nevelhetők. Értelmes kutyák, és gyorsan megtanulják az új parancsokat. A közép spitz kevés hibájának egyikeként az említhető meg, hogy nagyon sokat csahol. Már egészen kicsi koruktól kezdve el kell kezdeni arra szoktatni őket, hogy csak néhányat vakkantsanak, amikor valami történik (megszólal a csengő, látogatók érkeznek stb.), majd maradjanak csendben. Következetes és egyértelmű neveléssel az ilyen zavaró ugatás is elkerülhető. A szocializáció időszakát jól kell kihasználni: a fiatal spitzkölyköket a gazdájuk a lehető legtöbb helyre vigye magával, hogy nyugodt, fesztelen körülmények között szokhassanak hozzá a különböző állatokhoz, emberekhez és gyerekekhez. Ezáltal a kölykök kiegyensúlyozott felnőtt kutyákká fejlődhetnek, amelyek magabiztosan reagálnak a különböző hatásokra.

Mozgásigény: A közép spitz beéri naponta néhány rövid sétával, ha emellett rendszeresen lehetőséget kap a kertben való játékra és szaladgálásra. Ha a gazdája inkább a hosszú sétákat kedveli, azt sem bánja: örömmel vele tart oda is. Nem számít neki, hogy hová mennek, a belváros forgatagában éppoly szívesen sétál, mint az erdőben vagy a mezőn. Kiváló az alkalmazkodókészsége, így a lakásban is jól érzi magukat.Néha elszöknek, de hamar visszajönnek.

Alkalmazásai: Szinte kizárólag társként tartják, ám értelmességének és fürgeségének köszönhetően megfelelő felügyelet mellett meglepő sporteredményeket érhet el.

 

Ugrás a lap tetejére