Kezdőoldal / Egyéb / Speciális kötelék egy haldokló fiú és egy kutya között
Speciális kötelék egy haldokló fiú és egy kutya között

Speciális kötelék egy haldokló fiú és egy kutya között

A terápiás kutyák tevékenységéről egyre többet hallani Magyarországon is. Számtalan megható, olykor megdöbbentő történet bizonyítja, mekkora szükségünk van a kutyákra, mennyi minden lehetnek társaink.

A következő megható történet nem magyarországi, de ez is jól példázza, többek között miért is rajongunk a kutyákért.

Egy fiatal fiú, Creed Campbell rövid élete alatt betegségekkel küzdött. Fél életét a kórházban töltötte, de ez idő alatt is lehettek boldog emlékei, hála Caspernek. Egy különleges kötelék alakult ki a kutya és a fiú között.

Casper a terápiás kutyaként kezdte a munkát Atlantában, a Children’s Healthcare of Atlanta at Scottish Rite-ben. Creed volt az első beteg akivel Casper dolgozott, és hamarosan egy erős kötelék alakult ki közöttük, amely túlment a szokásos terápiás kutya kapcsolaton. Hosszú órákat töltöttek együtt, és végül Creed lett a legjobb barátja.

„Nem hiszem, hogy valaha is láttam Caspert, mint egy kutya,” mondta Creed apja, Jon.

A kötelék olyan erős volt, hogy az egyik alkalommal Casper megmentette Creed életét. Egy nap Creed a halál határán volt, eszméletét is vesztette, majdnem kómába esett. Aztán jött Casper, a mancsát a fiú kezére tette, és csodával határos módon Creed visszajött, eszméletre tért.

„A kutya megmentette a fiukat,” mondta a nővér azt Creed szüleinek.

Creed egészsége azonban továbbra is romlott, és 2012 tavaszán elvesztette az egész életen át tartó betegség elleni harcot. Casper amikor utoljára jött megérezte, hogy a barátja elment.

Nem sokkal Creed halála után egy új alom kölyök született, akiket terápiás kutyáknak képeznek. Az egyik ilyen kölykök neve a fiú tiszteletére Creed lett.

Számtalan „Casper” teljesít szolgálatot a világban, számtalan „Creed” életét, utolsó perceit teszik könnyebbé, boldogabbá. Mi, kívülállók talán fel sem fogjuk, mit jelenthet egy ilyen kapcsolat kutya és ember között – kívánom, hogy ilyen formában ne is tudjuk meg -, de tegyünk meg mindent azért, hogy a kutyánkkal a mi kapcsolatunk minél teljesebb legyen.

Akit pedig érdekel a terápiás kutyás szolgálat (állat asszisztált terápia) az vegye fel a kapcsolatot valamely hazai szervezettel, és segítsen boldogabbá tenni más emberek életét is, esetleg támogassa munkájukat anyagilag. Íme, néhány hazai szervezet elérhetősége:

Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület http://www.matesze.hu/

Kutyával az Emberért Alapítvány http://www.kea-dog.com/

Aura Segítő Kutya Alapítvány http://www.segitokutya.hu

Csiga-Biga Alapítvány http://www.terapiaskutya.hu

Forrás: Lifewithdogs.tv
Ugrás a lap tetejére