Amerikai staffordshire terrier

Amerikai staffordshire terrier

Az amerikai staffordshire terrier egy közepes méretű, rövid szőrű kutyafajta, melynek eredete Angliába vezethető vissza. A XX. század első felében az amstaff nagy népszerűségnek örvendett és az Amerikai Kennel Klub (AKC) 1936-ban elismerte és regisztrálta őket staffordshire terrier néven.

Eredete
Habár e faj ősei Angliából származnak, az amerikai staffordshire terrier kiépítése egy amerikai sikertörténet. Ezeknek a kutyáknak fontos szerepük volt az amerikai telepesek sikerének elérésében és az ország felépítésében. Az amstaffok őseit a farmokon használták úgy általános feladatok elvégzésére mint babysitterként. Főleg a kikötővárosokban a fajta őseit gladiátorkutyákként használták. Egy pitt-nek nevezett gödörben fajtársaik ellen kellett harcolniuk. Az amstaff rendkívüli ereje és vitalitása közvetlen következménye a sikeres viadorkutyák céltudatos keresztezésének.
Egészen a XIX. század eső feléig, Angliában, az erős izomzatú, robusztus testfelépítésű bulldogokat viadorkutyaként használták a bikaviadalokon, amikor is a kutya egy bikával vagy ökörrel küzdött meg. Eredetileg ezek mészárosok kutyái voltak, melyek segítettek a gazdáiknak az állatok lefogásában, amíg a mészáros levágta őket. Ez a kedvelt időtöltés rövidesen népszerű sporttá nőtte ki magát amit bull-baiting-nek neveztek. 1835-ben a Brit Parlament elfogadta az Állatok Védelméről és Kíméletéről Szóló Törvényt, ami törvényen kívülre helyezte ezeket a kegyetlen sportokat. Ekkor a tenyésztők a kutyák közötti harcokat kezdték el előnyben részesíteni mivel ezeket könnyebben el lehetett rejteni a hatóságok szeme elől. A kutyák között zajló gladiátorharcokhoz a buldogok túl nehézkesnek és lassúnak bizonyultak, ezért a könnyebb és fürgébb terrierekkel kezdték el őket keresztezni. Némely forrás szerint a buldogot a white english terrierrel vagy a black and tan terrierrel keresztezték, hogy létrehozzák a staffordshire terriert. Más szakértők szerint a Fox Terriert használhatták e cél eléréséhez. Ami biztos az, hogy ebben az új fajtában összpontosult a buldog ereje és agresszivitása és a terrierek élénksége, kitartása és intelligenciája. Akkoriban ezt az új fajtát nevezték bull-and-terriernek, half and halfnak, pit dognak és pit bull terriernek. Az 1870-es években ezeket a kutyákat az angol és ír bevándorlók magukkal vitték Amerikába, ahol nagyobbra tenyésztették őket és amerikai bull terriernek, yankee terriernek és később amerikai pit bullterriernek illetve amerikai staffordshire terriernek nevezték el őket.

Népszerűsége
Az amerikai staffordshire terrier népszerűsége csúcspontját a XX. század első felében érte el. A világháborús posztereken az amerikai katonákat pitbullok-ként ábrázolták, ezzel szimbolizálva erejüket és bátorságukat. Petey a Little Rascals című sikersorozat sztárja egy Amstaff volt, aki országszerte híressé vált az 1930-as években. 1936-ban az Amerikai Kennel Klub (AKC) elismerte és bejegyezte a fajtát staffordshire terrier néven. Ezt 1972-ben amerikai staffordshire terrierre változtatták, hogy könnyebben meg lehessen különböztetni angol rokonától, a staffordshire bullterriertől. Habár az amerikai staffordshire terrierek ősei gladiátorkutyák voltak, az 1930-as évektől kezdődő szigorú tenyésztésnek köszönhetően a fajta mai képviselői inkább családi és kiállítási kutyák mintsem viadorkutyák. A II. világháború után a fajta népszerűsége hanyatlásnak indult. Az Egyesült Államokban, 2008-ban, az amerikai staffordshire terrier a 66. legkedveltebb eb volt 155 kutyafajta közül.

Jellemzői
Általános megjelenés:
Az amerikai staffordshire terrier nagy erő benyomását kelti, izmos, de emellett meg kell őriznie fürgeségét, eleganciáját, élénkségét. Középméretű, erőteljes felépítésű kutya. Bátorsága közmondásos.

Standard
– Fej: Közepesen hosszú, széles és mély koponya, határozottan kiálló pofaizmok, kifejezett stop. Fülek – magasan tűzöttek, kupírozottak vagy kupírozatlanok, az utóbbi előnyben részesítendő; a kupírozatlan fülek legyenek rövidek és rózsa fülek; a teljesen lógó fülek büntetendőek. Szemek – sötétek és kerekek, egymástól távol és mélyen ülők; a rózsaszín szemhéj hiba. Pofa- közepesen hosszú, gömbölyű a felsőrésze, a szemek alatt hirtelen csapott; jól fejlett állkapocs, az ajkak zártak és nem lazák; ollós harapás. Az orr teljesen fekete.
– Nyak: Enyhén ívelt, elkeskenyedik a vállaktól a koponya irányába; lebernyegektől mentes, közepes hosszúságú.
– Vállak: Erősek és izmosak; a mar széles és ívelt.
– Hát: Viszonylag rövid, enyhén lejt a vállaktól a farig; a far enyhén ívelt a faroktőig.
– Mellkas: Jól ívelt, messze hátra nyúló és jól zárt bordákkal. A mellső végtagok meglehetősen messze helyezkednek el egymástól, hogy elegendő helyet biztosítsanak a mély és széles mellkas számára.
– Farok: A kutya testéhez viszonyítva rövid, alul tűzött a vége felé elkeskenyedő; nem lehet kunkorodó vagy visszahajló. Nem lehet csonkolt.
– Végtagok: A mellső végtagok egyenesek és párhuzamosak, erős és kerek csontúak; a hátulsó végtagok erősek és izmosak, a csánknál nem fordulnak sem kifelé sem befelé, a lábfejek középméretűek, jól íveltek és zártak. A járásmód legyen ruganyos, nem gördülő vagy poroszkáló.
– Szőrzet: Rövid, sűrű, merev szálú és fényes.
– Szín: Bármilyen szín engedélyezett, de a teljesen fehér vagy a 80%-ban fehér, fekete cser, májszínű nem előnyös.
– Méret: A magasság és a súly egymással arányos. A kanok marmagassága 46-48 cm, a szukáké 43-46 cm.
– Hibák: Hibának számít a májszínű orr, világos szemek, túl hosszú vagy rosszul tartott farok, előre vagy hátra harapás.

Vérmérséklete
Az amerikai staffordshire terrier őszinte, barátságos, egyszerű, kedves, mozgékony és szilaj kutya. Figyelmes, nagyon bátor, kitartó és nem kíméli magát. Nagyon hűséges a családjához és általában eléggé engedelmes is. A kan kissé domináns viselkedésű lehet. Ez a kutya általában jól kijön a gyerekekkel és meglehetősen sokat el is tűr tőlük, ám szilaj természete miatt inkább nagyobb gyerekek játszótársának alkalmas. A fajtársaival való találkozás viszont gondokat okozhat. A kan különösen határozottan igyekszik bebizonyítani fölényét, de e tekintetben igen sok múlik a kutya szocializációján és nevelésén. A megfelelően nevelt amerikai staffordshire terrier hűen őrzi a lakást és a gazdája tulajdonát, de nem viselkedik barátságtalanul az idegenekkel szemben. Ha azonban a család tagjai veszélybe kerülnek, habozás nélkül a segítségükre siet. A macskákkal és egyéb háziállatokkal megfelelő szocializáció esetén jól megfér.

Személyiség – Oktatás – Edzés
Az amerikai staffordshire terrier bátor, kitartó, barátságos kutyafajta. A családtagokkal szemben rendkívül figyelmes és odaadó.
– Mozgásigény: Elég magas. Napi 1-3 óra edzés boldoggá teszi a kutyát.
– Személyiség: Nagyon intelligens, bátor és magabiztos fajta. Magas fájdalomtűrő képességének köszönhetően ideális társ gyerekek számára. Mivel egy terrierről van szó, a kisebb háziállatokra zsákmányként tekinthet. Agressziót tanúsíthat azonos nemű kutyákkal szemben.
– Szocializációs követelmények: A korai szocializáció igen fontos. Ez lehetővé teszi a kutyák számára, hogy kényes helyzetekben helyes döntést hozzanak.
– Az ideális otthon: Ahol a kutyával sok időt tudnak tölteni. A kutya és a gazdi közötti kommunikáció és bizalom nagyon fontos eleme a nevelésnek.
– Temperamentum: Az Amerikai Temperamentumot Tesztelő Társaság (American Temperament Test Society) minden évben több ezer kutya vérmérsékletét teszteli le. Az amerikai staffordshire terrier a legtöbb népszerű kutyafajtánál jobb eredményt ért el. A 83.9%-ával megelőzi a beaglet, bollie-t, dobermant és a cocker spánielt.

Egészség és jólét
Az Amstaff kölyköket nem szabad elválasztani az anyjuktól egészen 8-10 hetes korukig. Várható élettartamuk 11-13 év, habár nem ritkák a 15-16 évet megért egyedek. Ez egy egészséges fajta viszonylag kevés jelentősebb egészségügyi problémákkal. Főbb egészségügyi gondjaik:

Örökletes betegségek
– Az Amerikai Staffordshire Terrierek velükszületett szívbetegségben szenvedhetnek. Az OFA (Orthopedic Foundation for Animals) vizsgálati eredményei szerint az Amsztaffok a 11. helyet foglalják el 155 kutyafaj közül. A tesztelt kutyák 1.6%-ánál rendellenes szívműködést mutattak ki, 95.1%-nak pedig normális volt a szíve.
– Egyes egyedek csípő diszpláziában szenvedhetnek, habár az Amstaffoknál ez ritkábban fordul elő, mint más fajtáknál. Az OFA a 21. helyre sorolja a fajtát 26.0% rendellenes és 71.7% normális lelettel.
– Könyök diszplázia. Az OFA rangsorában az Amstaffok a 12. helyen állnak 17.8% rendellenes és 81.4% normális lelettel.
– Térd problémák merülhetnek fel. A térdkalács ficam gyakran előfordul, ha a láb íj alakú. Az OFA az Amstaffokat a 72. helyre sorolja 1.3% rendellenes és 98.7% normális lelettel.
– Pajzsmirigy zavarban szenved az Amstaffok 8.0%. Normális eredményt ért el 80.0%-uk. Az OFA szerint ezzel az eredménnyel az Amstaffok a 19. helyen állnak 155 kutyafajta közül.
– Az Amstaffok néha hajlamosak az Ataxiára és a Congenitalis Kataraktára.

Más betegségek
A fajtán belül néha előfordulhat allergia, szövődményes húgyúti fertőzés és autoimmun betegségek. Az öregebb kutyáknál előfordulhat spondylózis és osteoarthritis.

Híres Amerikai Staffordshire Terrierek
– Petey a Little Rascals című sikersorozat sztárja volt az 1930-1940-es években. Petey az első AKC-nál regisztrált Amstaffok közzé tartozott.
– Stubby Őrmester volt a hadtörténet legtöbbször kitüntetett kutyája, és az egyetlen eb, amelyik a csata alatt is kapott kitüntetéseket. 18 hónapig harcolt a francia lövészárkokban bajtársaival az I. világháború alatt. Stubby Őrmester előre jelezte a gáztámadásokat, sérült katonákat kutatott fel a frontvonal mögött és elkapott egy német kémet Argonne-ban. A háború után Stubby Őrmestert bemutatták Woodrow Wilson, Calvin Coolidge és Warren G. Harding amerikai elnököknek. Az Amerikai Légió örökös tagjává választotta Stubby-t.
– Jack Brutus egy másik híres katona kutya, aki az Első Connecticut-i Önkéntes Gyalogság, K Szakaszának volt a kabalafigurája.
– Bud és a gazdija, Horatio Nelson Jackson, voltak az elsők, akik egy motoros járművel keresztülszelték az Amerikai Egyesült Államokat. Horatio Nelson Jackson egy speciális szemüveget készítetett Budnak, hogy megvédje szemeit a portól. Bud mindég gazdája jobbján volt látható.
– Az amerikai világháborús plakátok pitbulloknak ábrázolták az Egyesült Államok katonáit, ezzel szimbolizálván az ország erejét és katonái bátorságát.

Ugrás a lap tetejére