Kezdőoldal / Hírek / Magyarok is a mentőkutyás világbajnokságon
Magyarok is a mentőkutyás világbajnokságon

Magyarok is a mentőkutyás világbajnokságon

Lesz kinek szurkolni szeptember 25 és 29 között.

A HUNOR illetve a HUSZÁR mentőszervezetek kutyás alegységei révén – öt emberrel és három kutyával – magyar szakemberek is részt vesznek a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) tizenkilencedik világbajnokságán. A nívós nemzetközi versenyt idén a hollandiai Nijmegenben rendezik szeptember 25-29. között.
Tizenhét ország több mint száz, magasan képzett szakemberével mérheti össze tudását az öt hazai mentőkutyás és a három kutya, a sorrendben tizenkilencedik Mentőkutya Világbajnokság hazai résztvevői. A magyar csapat delegációját Leczki Sarolta tűzoltó törzszászlós, a HUNOR hivatásos nehéz kutató-mentőszervezet tagja vezeti. Ugyancsak a HUNOR-t képviselik a csapatban Szabó Gábor és Dánffy Brigitta. A HUSZÁR közepes kutató-mentő csapat kutyás alegységét Szalánczi Gábor és Salamon Klára alkotja majd. A négylábú versenyzők Kíra, Drogba és Tara lesznek. A két, külföldön is bevethető országos magyar mentőszervezet kutyás alegységei a nemzetközi mezőnyben való jelenléten túl tanulási és tapasztalatszerzési lehetőséget, valamint nemzetközi kitekintést is remélnek a világbajnoki szereplésüktől.

A nemzetközi részvételt több szervezet is támogatja, köztük a solymári székhelyű Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, amely a HUSZÁR mentőszervezet alapító tagja. A szervezet elnöke szerint a világbajnokságon szerzett tapasztalatok segítik tagjaikat a további nemzetközi felkészülésben civilizációs és természeti katasztrófák esetére. Éppen ezért a világbajnokságon indulók a mentőszervezet többi mentőkutyás szakemberével is megosztják majd az új ismereteket egy szakmai nap keretében.

A Kutyákkal az Életért Alapítvány vezetője – mely szervezetnek öt tagja dolgozik a HUNOR-ban és közülük kettő kvalifikálta magát a hollandiai világbajnokságra – szintén fontosnak ítéli a részvételüket a hollandiai VB-n. Szervezetük 1988 óta kapcsolódik be nemzetközi rendezvényekbe, amelyek között a mentőkutyás világbajnokság a szakma csúcseseményének számít.

Forrás: http://www.katasztrofavedelem.hu
Ugrás a lap tetejére