Kezdőoldal / Hírek / Kampány a kutyahús evés ellen
Kampány a kutyahús evés ellen

Kampány a kutyahús evés ellen

Óriásplakátokon több mint tucatnyi kínai nagyvárosban kampányol az Animals Asia alapítvány (AAF) az országban a mai napig elterjedt macska- és kutyahús fogyasztása ellen.

A több ázsiai országban is aktív állatvédő szervezet poszterein evőpálcikák közé fogott négylábúak, ketrecekbe zárt, utolsó vacsorájukra váró kutyák, családi környezetből kiragadott kedvencek képeivel sokkol. A Sanghaj, Peking, Kuangcsou és más városok metrókocsijain, buszmegállóiban, utcai hirdetőfalain függő plakátok felirata arra emlékeztet: a kutyahús fogyasztásával a legjobb barátját, házőrzőjét veszíti el az ember.
A tányérokra kerülő állatokat sokszor családoktól lopják, de az utcán kóborlókat is begyűjtik és eladják alapanyagként. A hús eredete legtöbbször tisztázatlan, vagyis veszélyes a fogyasztók számára. „Maradj egészséges, mondj nemet a macska- és kutyahúsra!” – olvasható a plakátokon. Az AAF kampányát újsághirdetésekkel és az internetezők figyelmének felhívásával is fokozza.
Kína egyes részein – főképp az ország déli területein – a mai napig elterjedt a macska- és kutyahús fogyasztása. Évről évre nemzetközi visszhangot vált ki például az a kutyahús-fesztivál, mellyel a délen fekvő Jülinben ünneplik a nyári napfordulót. Ennek során a sajtóbeszámolók szerint több, mint tízezer állatot vágnak le és fogyasztanak el a résztvevők, abban bízva, hogy húsuk távol tartja a betegségeket. A macskák húsa a hiedelem szerint a téli hónapokban testmelegítő hatású, és Kuangtung tartomány egyik tradicionális ételének alapanyaga is macskahús. Az állatvédők becslése szerint ennek következtében évente mintegy négymillió macska kerül az asztalra az országban.
Kínában a törvények nem tiltják a macska- és kutyahús fogyasztását, nincs még törvény az állatokkal való kegyetlen bánásmód büntetésére sem. Az állatvédők azonban szorgalmazzák az ezekkel kapcsolatos jogszabályok bevezetését.

Forrás: MTI

Ugrás a lap tetejére