Kezdőoldal / Kutyatartás / Kellékek, kiegészítők / Szükséges holmik kölyökhöz
Szükséges holmik kölyökhöz

Szükséges holmik kölyökhöz

Ahhoz, hogy a kiskutya jól érezze magát, megfelelően fejlődjön, szükség lesz néhány dologra. Ezek többségét már az érkezése előtt érdemes beszerezni.

Íme a rögtönzött bevásárlólista, persze nem fontossági sorrendben:

  • etető és itatótál, jutitartó
  • kutyafekhely
  • játékok
  • kullancs elleni védekezés
  • póráz, nyakörv, biléta
  • egyéb eszközök, kutyapelenka, zacskó
  • sampon, fésű, olló, körömvágó, törölköző
  • lázmérő

Ugyan a fejlődéséhez kevésbé kapcsolódik, de szintén nagyon fontos (főleg, amíg kölyök és esetleg kevésbé hallgat a nevére, még nem annyira behívható) a kutyabiléta!

Kezdjük talán az elején, a kutya elem helyett étellel működik (bár sok közülük olyan, mint a duracell nyuszi), amit valamibe bele kell tenni.

Az etető, itató tál igazából bármilyen lehet. Érdemes már a kicsinek is nagyobb méretet venni, mert gyorsan meg fog nőni, és felesleges később lecserélni nagyobbra. A fém tál is jó, de főleg kinti használat esetén az aljára tett gumi lejön (elérik, elhasználódik, leszakad) és utána elég hangosan zörög, főleg, ha mohón eszik a kutyus.

Mostanában sok helyen kapható porcelán tál is. Ezek többsége elég vastag, masszív, nem igazán kell attól tartani, hogy esetleg eltörik. Jól is takaríthatóak, a bacik kevésbé maradnak meg a felületén (a műanyag ebből a szempontból rosszabb, bár gondunk nem volt ezzel), ez is szempont lehet. Viszont ebből is mindenképp olyat keressünk, aminek az aljába masszív gumibetét van, így kevésbé csúszik a földön és nem is zörög. (amire csak kicsi műanyag vagy gumi van az aljára ragasztva, az nem jó, nagyon hamar leválik róla)

Sétákhoz, rövidebb túrákhoz vízzel megtölthető, zárható itató a praktikus, így nem kell külön flakont és itatót cipelni, de úgyis megoldható. Nekünk van olyan kutyánk, aki nem szeret bármiből inni, ezt viszont mindegyikük szereti.

Sétákhoz, rövidebb túrákhoz vízzel megtölthető itató a praktikus, így nem kell külön flakont és itatót cipelni, de úgyis megoldható. Nekünk van olyan kutyánk, aki nem szeret bármiből inni, ezt viszont mindegyikük szereti.

http://www.petnet.hu/termek/Trixie_Dog_on_Tour_Itato_palack_700ml-196-7664

A példa termékek természetesen nem csak a Petneten kapható (most ez volt gyorsabb és példával talán jobban érthető, mire gondolunk), érdemes máshol is körülnézni, mindig lehet valamin spórolni.

Jutifalat tartó lehet sokféle, pl. ez elég jó:

http://www.petnet.hu/termek/Trixie_Dog_Activity_Snack_Bag_jutalomfalattarto_10x14cm-196-9138

Szerintünk az a legjobb, ami nem csak áthúzható övön, hanem esetleg felcsíptethető is. Annak hátán van egy fém csíptető, amivel rá lehet húzni a nadrág derekára felülről, az kevésbé lifeg, mint a karabineres rögzítés. Ez miért fontos? Mert kölyökkorban és akár később is lesznek olyan helyzetek, amikor vagy a kutya után futunk (vannak szituk, amikor nem mehetünk az ellenkező irányba, ha nem jön a kölyök behíváskor)  vagy pedig játszunk a kutyával, és akkor nem jó, ha összevissza rázkódik rajtunk a tartó. Többek között ezért hasznos az olyan verzió, aminek a szája összehúzható, így a jutifalat nem esik ki belőle ilyenkor.

Kiállításra inkább az övtáska szerű verziót javasoljuk.

<!–nextpage–>

Fekhely, avagy kell egy nyugodt zug, ahova a kutya visszavonulhat pihenni. A helyén ne piszkáljuk, ha valamit szeretnénk tőle, inkább hívjuk magunkhoz.  De milyen legyen a fekhely?

DOGZONE.HU-n kapható memóriahabos kutyafekhely nagyon bevált. Saját “bőrünkön” tapasztaltuk, hogy a kutyáink számára nem épp azok a fekhelyek a megfelelőek, melyeket mi annak gondoltunk. Kutyáink nem szívesen feküdtek rá, nem érezték benne/rajta otthonosan magukat. Rájöttünk, hogy a különböző módon látványossá tett fekhelyek csak számunkra tűnnek kényelmesnek. A gyakran levegővel, szivacsdarabokkal vagy más módon “puhává tett” ágyakra nem szívesen vagy egyáltalán nem feküdtek rá a kutyák. Ennek egyszerű oka, hogy rálépve bizonytalanul érezték magukat, a levegővel telt fekvőrész labilis volt alattuk, imbolyogtak rajta, csak optikailag kínálta a kényelem érzetét.  Sokkal szívesebben feküdtek a földön, mint az igen drága pénzen vett fekhelyükön. Ha  szeretné, hogy kedvence alvóhelyére fordított összeg ne kidobott pénz legyen, akkor ezt az ortopédiai kutyafekhelyet nyugodt szívvel ajánljuk. (nem beszélve a kutyák egészségére gyakorolt pozitív hatásokról!)

Persze lehet kosár, pokróc, a lényeg, ha szét is szedi – ami azért előfordulhat – ne nyelje le a darabokat, mert fulladást okozhatnak.

Jó, ha már a hazavitelkor megismertetjük az új helyével és utazásokkor is magunkkal visszük állandó fekhelyét, hogy idegen helyen is gyorsabban komfortosan érezze magát.

Játékok: lényegében bármi, bármennyi.:) Ha lehet, ne legyenek rajta lerágható orrok, fülek, szemek. Egyet azonban ne: teniszlabdát! A bevonata, a szőr rajta olyan, ami nagyon koptatja a kutya fogát. Egyszerű eszköz egy pár összecsomózott zokni.:)

Viszont dummy vagy egyéb képzésnél használt eszköz sose legyen a hagyományos értelemben vett, rágható, mindig elérhető játék. Azok mindig csak képzéshez legyenek elővéve!

Ennyivel a csöppök már berendezkedtek az első pár napra, éjszakára, azonban még mindig nincs vége…

Ha már egészségügyileg rendben vagyunk, a kicsi megkapta az oltásait, jól jön egy póráz: nekünk a retriever póráz vált be, ez így néz ki: http://kutyamania.hu/spd/HG1000/Retriever-Poraz. Ami vastagabb anyagból készül, az sokáig jó szolgálatot fog tenni és egy kölyök kutyánál szerencsésebb választás. Pláne, ha a gazdi küzd a helyes sétáltatás megtanításával és jobbára csak repül a kutya után, mert így a kezét és a kutya nyakát is kevésbé vágja. Ez azért nem azt jelenti, hogy nem kell megtanítani a kutyát a helyes sétálásra, ehhez is nagy segítség ez a póráz. (nem, nem kínzás a kutyának, nem, nem folytja meg. 🙂 )

Persze lehet venni nyakörv+póráz kombinációt is, az talán kicsit csinosabb (van nekünk is, de csak ritkán használjuk), és a bilétát is rá lehet tenni. A flexi pórázt nem javasoljuk, mert a kutya tanításához sem megfelelő, és jobb már az elején arra szoktatni, hogy a gazdi közelében legyen. Ráadásul a legtöbb fordított elven működik, mint ami szerintünk szerencsés lenne. Ezeknél akkor kell nyomni a gombot, ha azt akarjuk, hogy ne változzon szabadon a póráz hossza. De ez nem jó, rengeteg balesetveszélyes helyzetet okozhat! Olyat kell választani, ami akkor engedi nőni a póráz hosszát, ha nyomjuk a gombot. Felengedéskor legyen fix a távolság.

Biléta: nagyon hasznos lehet! Bár a chip ma már kötelező (lenne), de sajnos az sem az igazi még itthon. (az állatorvosnál az első találkozáskor kérni kell, hogy regisztrálják be az adatokat a petvetdata.hu rendszerébe, és utána ellenőrizzétek is, sajnos nem mindig történik meg!) A chip ugyanis csak akkor segítség, ha valaki le tudja olvasni (eljut egy állatorvosig) és regisztrálva van a rendszerbe, mégpedig a petvetdata rendszerébe, mert egyedül az érhető el online. Viszont addig el is kellene jutnia a kutyának. A biléta nagyon meggyorsíthatja a hazakerülést! (nem kell állatorvos, nem kell csipleolvasó, stb.) Külföldi utazásnál különösen hasznos lehet, hisz ott ugye még több problémát jelentene a chip alapján beazonosítani a gazdit és értesíteni. Itt nagyon nagy a választék, és minőségi darabok: https://kutyabiletak.hu/

Szájkosár: bár mi nem használunk, de sajna bizonyos esetekben kötelező lenne/lehet (tömegközlekedés, sétahajók, külföldi utazás, stb.), így ezt is érdemes beszerezni. Nekünk vászon van otthon talonban, ha esetleg olyan helyre megyünk, ahol kérhetik, mert kis helyen elfér, összehajtható. Viszont a kölyök ki fogja nőni gyorsan, nincs is túl gyakran használva, ezért inkább olcsót érdemes választani.

<!–nextpage–>

A szőr ápolása, tisztán tartása nem igényel túl sok időbefektetést. Amire biztosan szükség lesz, az egy kutyakefe. Sok boltban „tükrös kefeként” ismerik, mivel a hátulja általában fényes, tükröződős felületű. Mi a közepes méretet ajánljuk, mivel azzal minden hajlatba be lehet férni, legfeljebb 5 perccel tovább tart a fésülés és hosszú ideig jó, függetlenül attól, hogy a kiskutya esetleg 1 év múlva már nem is kicsi. Az a jó, ha a kefe párnája puha, így nem karcolnak annyira a fogak. Érdemes legalább hetente egyszer sort keríteni rá.

Az úsztatás nem helyettesíti az időnkénti samponos fürdetést. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, mert a bőrt védő olajréteg károsodhat, és a bunda nem tudja ellátni védelmi funkcióját. Havonta max. egyszer szabad samponozni, kivéve persze az extra eseteket (mondjuk egy jó kis rohadó halban fetrengést a Duna-parton 🙂 ) vagy a gyakori kiállításokat. Ha ez gyakran előfordul, egyéb szőrvédők alkalmazására is igény lehet.

Törölközőre is szükség lesz, fontos, hogy fürdés után mindig töröljétek át a kutyát, különös tekintettel a faroktőre és a hajlatokra!

Amire mindenképpen szükség lehet, az egy lázmérő. Tudjuk, hogy furcsa így leírva látni, de nagyon sokat segíthet a betegségek (pl babesia) felismerésében. Mi a legegyszerűbb 10 másodperces verziót használjuk. Gyors, könnyen tisztítható, és a legtöbb betegség egyik jele a láz, levertség. (ha nincs láz, akkor nem kell egyből pánikba esve orvoshoz rohanni a kutyával, várhatunk a kétségbeeséssel egy kicsit)

Kutyapelenka: ez csak akkor kellene, ha szobatisztaságra szeretnétek szoktatni a kölyköt. Ekkor is érdemesebb (olcsóbb) a DM-ben venni babákhoz használatos pelenkázó alátétet, ami szintén nedvszívó, van elég nagy méretben, bár már elég jó kutyapelus akciók is szoktak lenni a különböző internetes áruházakban.

Kakis zacskó: mi ezt is a DM-ben vesszük, sima (9 literes) áttetsző szemeteszacskó. Elég erős, és pont elég nagy is, hogy az ember keze is kényelmesen beleférjen, ne kelljen óvatoskodni, és sokkal olcsóbb így 1 zacskó, mint amiket kifejezetten erre lehet kapni. Mi egy ideig vettünk lapátot/csipeszt is (mert fúj, ne fogjuk meg:) ), de elég gyorsan leszoktunk róla. Macerás hurcolni, és egy idő után nem is probléma a zacskóval felszedni, ezért szerintünk felesleges pénzkidobás.

Kisméretű elemlámpa: Az esti sétáknál nagyon jól jön! Télen eleve korán sötétedik, könnyen követhető vele, hogy merre szaladgál épp a kutya (nem kell mindig láb mellett menni ugyebár), és szükséges lehet a kutyakaki megtalálásához is. (mert ugye mindenki összeszedi a kutya után!)

Rágás ellen: nehéz ügy, de ha esetleg van olyan dolog, amit rág és nem szeretnénk, arra többnyire beválik (sajna nem mindig) a Grapefruit-mag kivonat. Keserű, de jó illatú, nem hagy foltot (elvileg), nem mérgező, semmilyen mellékhatás nincs, mivel abszolút természetes anyag, nem is drága, és egész hatékony. Bioboltokban mindig kapni.

Kullancs: átok fajzatok. Mi nyakörvet és cseppet is használunk ellenük, mert önmagában egyik sem volt elég biztonságos, sokat vagyunk velük olyan helyen, ahol sok van belőlük. Most Kiltixet és PracTic cseppet használunk, ez egyelőre bevált. (változó kinek, hol, mikor, mi jön be, érdemes a környékbeli orvosunkat megkérdezni, a helyi tapasztalat gyakran más, mint akár Budapest másik szélén) Sajnos nagyon sok gondot okozhatnak ezek a dögök. Azért nem kell megijedni és a széltől is óvni a kölyköt, de érdemes ilyen védelmet használni és akár naponta kicsit átnézni, mert a kertekben és lakótelepeken is gyakran előfordulnak már. (pl. a sünök révén, akikben nagyon sok szokott lenni és viszik mindenhová, lakott környezetbe is). A cseppből mindig a teljes mennyiséget kell a kutyára tenni, csak a kutya súlyához megfelelőt kell megvenni, általában 30 naponta kell ismételni. PracTic mondjuk nincs mindenhol, eleve csak állatorvosnál kapható, de nem mindegyiknél, érdemes érdeklődni. De van sokféle, azok is jók lehetnek (mondjuk Advantix elég sok helyen van, egy ideig mi is használtuk, de a PracTic nekünk jobban bevált).

Amit érdemes figyelembe venni: minél régebbi fejlesztés egy kullancsriasztó, annál inkább rezisztensek rá a kullancsok!

A kullancs nyakörv (pl. a Killtix/Foresto) olyan, hogy ha be is akadna valahová, akkor is ki tudna szabadulni még egy kölyök is, emiatt nem kell aggódni. A Killtix pl. elvileg 7 hónapig jó, de mi kb. 5 havonta cseréljük.

Ma már egyre többen használják a tablettás védelmet. Ez lehet a Bravecto vagy más gyártmány. Viszont szúnyog ellen nem védenek (szívférgesség!) és rövidebb, általában 1-3 hónap a hatóidejük.

Fontos, hogy egyik sem (sem a csepp és sem a nyakörv) hat azonnal, változó, de minimum 1-3 nap szükséges a hatáshoz. Ez alatt nem szabad megfürdetni a kutyát (kis eső nem gond, de ne ázzon bőrig), de utána már mehet vízbe is nyugodtan. Nyakörvet viszont fürdéskor (természetes vizekben is!) le kell venni!

Ha már kullancs, akkor jól jön egy kullancskiszedő csipesz, amiből bármilyen jó, nekünk sima 1-200 Ft-os műanyag van.

Persze a gazdiknak sem árt beszerezni pár dolgot, ha esetleg még nem lenne. A gumicsizma gyakori kedvenc lesz kutyasétéltatások során, ahogy például egy steppelt mellény vagy steppelt kabát is hasznos, ha rétegesen kell öltözködnünk. És persze az sem baj, ha jól néz ki és mégsem kerül egy vagyonba. 🙂

Ha ezek mind megvannak, akkor nagy baj már nem lehet a készletünkkel. 🙂

Ugrás a lap tetejére