Yorkshire terrier

Yorkshire terrier

A Yorkshire terrier kutyafajta a terrierek fajtacsoportjához tartozik, ezen belül a Toy terrier szekcióba. Az egyik legkisebb méretű és igen népszerű terrier. A kiállítások népszerű és látványos sztárja, kedvencként masnit, ékszert szoktak divathóbortból a sűrű szőrébe kötni vagy éppen divatos ruhácskákat adnak rájuk.

Megjelenése:
Hosszú szőrű terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed. Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentőségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerőt sugároz, teste arányos. Minden magánál kisebb élőlényt meghajszol.

– Koponya:
Kicsi és lapos, nem túl kiemelkedő vagy ívelt.
– Arc:
Orra nem túl hosszú, orrtükre fekete. Harapása szabályos, tökéletes ollós harapás. A felső fogak szorosan illeszkednek az alsókhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétbarnák, csillogóak, élénk tekintetűek és egyenesen előre néznek. Nem túl előreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak, nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szőrzettel borítottak.
– Nyak: jó hosszúságú
– Test: tömör (kompakt)
– Hát: egyenes
– Ágyék: jól tartott, feszes
– Bordák: mérsékelten íveltek
– Farok: korábban általában vágott
Vágott: közepes hosszúságúra kurtított, sűrű szőrzettel fedett. A szőrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott.
Vágatlan: sűrű szőrzettel fedett. A szőrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Lehetőleg minél egyenesebb. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.
– Mellső végtagok:
Egyenes tartásúak, arany tan színű szőrzettel fedettek. A szőrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállak: jól fekvőek.
– Hátsó végtagok:
Hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sűrűn fedettek arany tan színű szőrrel, a szőrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé.
– Mancsok:
Kerek formájúak, a körmök feketék.
– Mozgása:
Lendületes; elölről és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.
– Szőrzete:
A testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színű, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szőrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színű szőrzet nem keveredhet a tan-színűvel. Szőre mindennapos gondozást igényel. Színezet: a nyakszirttől a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szőrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sűrű, fényes tan-színű szőrzet. A tan-színű szőrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szőrszál közepén, a vége felé egyre világosabb.

Várható élettartam: 14 év

Tömege:
Kölyökkorban általában 100 dkg alatt, felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 3,1 kg-ot. Némely országokban 2,5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése.

Hibák:
A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minősül és alapos figyelemmel a megfelelő módon elbírálandó.

Megjegyzés:
Egyes országokban tilos a farok csonkítása, a kiállításokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni. (Pl. Németország, skandináv országok)

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier

Ugrás a lap tetejére