Affenpinscher

Affenpinscher

Az affenpinscher (Majompincs) az egyik legrégebbi, változatlan német kutyafajta. Eredetileg patkány- ill. egérvadászatra tenyésztették. Korábbi megjelenése – Albrecht Dürer ábrázolásában – az általunk ismerthez teljesen hasonló kinézetet mutatott. Az affenpinscher korábban sokféle színben és mintázatban létezett, a világos sárgától a vöröses vagy szürkés árnyalaton keresztül egészen a a kékesszürkéig és feketéig, részben fehér foltokkal.

Jellemzői

Kis termetű, gömbölyű fejű kutya. Járása szinte tipegő. Farkát felfelé tartja. Különleges szőre majomszerű külsőt kölcsönöz neki. Ez a kutya élénk és bolondos. Jellegzetes lakáseb, de jelzőkutyának is kiváló.

Méretei

  • Marmagasság: A kanoknak és a szukáknak is 25-30 cm között van.
  • Testtömeg: 4-6 kg
  • Alomszám: 2-4 kölyök
  • Várható élettartam: 9-12 év

Jelleme

A majompincs eleven, barátságos,bolondos és éber kutya. Kedves állat, igen hűséges a gazdájához és családjához. Meglepően jó őrkutya, és ugatni is szeret. A fajta jól kijön a gyerekekkel, feltéve, hogy azok tiszteletben tartják, nem bosszantják és nem bánnak vele játékszerként. Általában más kutyákkal is megfér, bár nem szívesen osztozik gazdáján és családtagjaikon más kutyákkal. A macskákkal és más háziállatokkal rendszerint nincs gondja, feltéve, hogy kölyökként kellemes tapasztalatokat szerzett velük. Az idegenekkel szemben tartózkodó.

Tanítása

A majompincs igen értelmes kutya, amely gyorsan megjegyzi a különböző parancsszavakat. A tanítása során fontos az egyértelműség és a következetesség, s a gyakorlás közben időnként játszani is kell vele, hogy a tanulás hosszam időn át élvezetes maradjon számára.

Mozgásigénye

A fajta mozgásigénye átlagos, általában jól alkalmazkodik a körülményekhez.

Szőrzete

A majompincs szőrzete dús, érdes, durva tapintású. Fejének érdes, tüskés jellegű szőre csak tovább erősíti a majomszerű külsőt. Borzas szemöldöke és dús szakálla, pofaszakálla és koronája van.

affenpinscher

affenpinscher

Ugrás a lap tetejére