Kezdőoldal / Adatbázisok / Beauce-i juhászkutya
Beauce-i juhászkutya

Beauce-i juhászkutya

Testfelépítése

beauce-i juhászkutya robusztus, izmos, szívós kutya. Testfelépítése erős ugyan, de minden tekintetben átlagos és harmonikus, nem lehet túl durva, elnagyolt vagy közönséges. Háta feszes, lágyéka széles és erős. Fara a farok tövénél már lejtős. Lógatva tartott farka a csánkjáig vagy az alá ér, kissé kunkorodó végével a leginkább egy j betűhöz hasonló alakú. Mellkasa mély és széles, a szegycsontja egészen mélyen húzódik. Hosszú vállai kissé ferdék. Lábai egyenesek, combjai függőlegesek, hátsó lábszárai kissé hátrafelé lejtenek. Csánkja alacsonyan van, erős és jól kirajzolódó. Masszív, kerek mancsai vannak. A fajta jellemzője a hátsó lábon, a mancsokhoz közel található kettős farkaskarom. Hosszú feje harmonikusnak, szépen metszettnek látszik. Homloka lapos vagy enyhén domború. Egyenes orrnyerge finom ívvel megy át az arcorri részbe, amelynek vonala oldalról nézve gyakorlatilag párhuzamos a koponyatető vonalával. Arcorri része nem hegyes, de nem is vaskos, erősen pigmentált, száraz ajkai szorosan összesimulnak. Fülei magasan tűzöttek és lelógóak, de nem simulnak rá a fejre. Hosszuk a fej hosszának a felével egyezik meg. A kerek szemek nem állhatnak ferdén, de a szemhéjak enyhén mandula alakúak. A beauce-i juhászkutya tekintetének nyitottságot kell sugároznia. A harapásának szabályos ollószerűnek kell lennie, s fontosak az erős, fehér fogak is. Szőrzete tömött, testhez simuló, a fején rövid. Lábán és teste alsó részén hosszabb szőrszálak is vannak. Az aljszőrzet nagyon finom szálakból áll, tömött és pelyhes. A fajtánál két elfogadott színezettípus van. Az első a fekete alap barna rajzolattal: az ilyen állat alapszíne fekete, s mókusbarna foltok vannak rajta a szeme fölött, az orra két oldalán és a pofákon (de a fülén már nem továbbnyúlóan), a mellén (lehetőleg két folt), a nyakon és a farok alatt. A lábujjaktól kezdődően a lábnak legalább egyharmada barna. A mellen elfogadható néhány fehér szőrszál, de az 5 négyzetcentimétert meghaladó nagyságú fehér folt a kiállításokon már kizárásra ad okot. A második színezettípus az úgynevezett harlekin: a szőrzet nagyjából azonos arányban szürke és fekete szálakból áll, s pettyezett vagy összességében inkább fekete, mint szürke benyomást kelt, a cserbarna rajzolatok pedig itt is ugyanolyanok, mint az előző típusnál leírtak. Ennél a színezettípusnál a szürke rajzolat a kölykökön és a fiatal állatokon még erőteljesebben látható, mint a felnőtt egyedeken. A szem minden esetben valamilyen sötétbarna árnyalatú, és a mogyoróbarnánál világosabb nem lehet. Az aljszőrzet egérszürke színe soha nem üthet át a fedőszőrzeten. A karmoknak feketének kell lennie.

Jelleme

A beauce-i juhászkutya bátor, igen értelmes kutya. Éberen őrzi a házat és a családot, ezt a feladatát természetesnek tekinti. Sportos fajta, és nagyon szívesen dolgozik a gazdájának. Rendkívül hűséges, nagyon ragaszkodik gazdájához és családjához. Kitartó, néha egy kicsit hajlamos a függetlenségre és a domináns viselkedésre, ezért hozzáértő embernek kell foglalkoznia vele. Szőrzete minden időben kellő védelmet nyújt. Kifutóban is tartható, ha elegendő figyelmet kap, és megfelelő mennyiségű mozgást biztosítanak számára. A megfelelően, kellő alapossággal szocializált beauce-i juhászkutya jól kijön a többi háziállattal, például a macskákkal. A gyerekekkel is jól megfér, de a nagyon kicsi vagy túl elfoglalt gyermekek nem tekinthetőek ideális társnak a számára. A vele azonos nemű kutyákkal szemben kissé agresszív lehet, de hogy miként viselkedik, azt elsősorban a szocializáltságának a mértéke határozza meg. Az idegenekkel szemben alapvetően tartózkodó, de ha a gazdája szerint minden rendben van, akkor elfogadja őket.

Méretei

  • Marmagasság: kanok: 65-70 cm, szukák: 61-68 cm.
  • Testtömeg: 30-50 kg között.
  • Fejhossz: a testhossz 2/5-e.
  • Testhossz: a marmagasság 105-110%-a.

Megjegyzés

A kis, fiatal beauce-i juhászkutya kiegyensúlyozott fejlődéséhez elengedhetetlen a szeretettel teli, következetes nevelés, sok mozgás és a sok kapcsolat a gazdájával. A kutya enélkül neurotikussá és agresszívá válhat. A megfelelő mértékű szocializációhoz sok időre van szüksége, s ennek során különböző emberekkel, gyermekekkel, kutyákkal és más háziállatokkal kell találkoznia, és különféle helyzeteket kell átélnie. Ha ezt biztosítják számára, a kutya kiegyensúlyozott lesz, s egész életében magabiztosan fog reagálni a különféle ingerekre. A fajtát származási helyén vadászkutyának tenyésztették ki, de jó teljesítményt nyújt az engedelmességi versenyeken, a nyomkeresésben, a mentési munkákban, valamint a különböző kutyás sportokban is.

Ugrás a lap tetejére