Oltási program

Az egyes állatorvosok némileg eltérő oltási programot javasolnak, ezen ne lepődjön meg senki. Főleg ne essen kétségbe senki, ha a sétatéri pajtásnak kicsit más ütemezést mondott a tuti orvosa. Mindegyik verzió lényege, hogy védje a kölyköt bizonyos betegségek esetleges kialakulásától, kisebb különbségek ezt nem befolyásolják. (különben is, számtalan dolog közbeszólhat a tervezett oltások beadásának ütemezése során. Pl. egy épp hasmenéssel küzdő kölyköt nem fog beoltatni a doki, megvárja, hogy helyrejöjjön a kicsi, nem akarja tovább terhelni a szervezetét, így máris csúszhat egy hetet az aktuális oltás)

Az már egy másik kérdés, hogy sokak szerint Magyarországon túl vakcinázzák a kutyákat, ami mögött a gyógyszergyárak „marketingje” áll, így nagyobb bevételhez juthatnak, akárcsak az orvosok.

Valóban, sok nyugat-európai és skandináv országban nem kapnak ennyi oltást a kutyák. De ennek is több oka van. Pl. az, hogy a gazdik már régóta komolyan veszik a szükséges oltások beadatását, és az idők során bizonyos betegségek már eltűntek, így lényegében nincs ilyen veszélynek kitéve egy kölyök szervezete. Skandináviában már régóta nincs pl. veszettség, így erre az oltásra ott nem is igazán van szükség. Ahogy ma már hosszú évek óta nálunk sincs regisztrált veszettséges eset (a vadállatok körében sem), igaz, ezt valamiért nem publikálják. Azért mi bízunk benne, hogy az eddigi munkának így hamarosan nálunk is az lehet az eredménye, hogy elhagyhatjuk ezt az oltási típust. (valószínűleg ehhez az is kell, hogy a szomszédos országokban is hasonló szintre jussanak, mint mi, hisz pl. a vadak nem sokat foglalkoznak az országhatárokkal)

Íme, egy javasolt oltási program, ami nem az egyedüli üdvözíti, de egy gyakori verzió:

Az állat kora
 Oltási sor Lyme nélkül
 Lyme-ot is tartalmazó program
 6-8 hetes kor  Parvo I.  Parvo I.
 8-10 hetes kor  Kombi I.  Kombi I.
 10-12 hetes kor  –  Lyme I.
 12-14 hetes kor
(3 hónapos kor felett)
 Parvo II.  Parvo II:
 14-16 hetes kor  Kombi II.  Kombi II.
 16-18 hetes kor  Veszettség I.  Lyme II.
 18-20 hetes kor  –  Veszettség I.
 Az állat fél éves kora  Veszettség II.  Veszettség II.

Forrás: Gálos és Horváth Állatorvosi rendelő, Sopron

Ugrás a lap tetejére