Kezdőoldal / Kutyabetegségek / Fertőző betegségek / Ilyen is régen volt – veszettség
Ilyen is régen volt – veszettség

Ilyen is régen volt – veszettség

A BAON.hu tette közzé, hogy a megyei kormányhivatal 90 napos ebzárlatot rendelt el, szeptember 13-tól számítva Kecskeméten.

Ennek oka, hogy egy kecskeméti tanyán kilőtt róka tetemében veszettség vírust találtak. Az ebzárlat ideje alatt minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek.

A kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. A település területéről csak veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát szabad kivinni, kizárólag hatósági állatorvos engedélyével. Az ebzárlat mellett a rókák nyúzásának elhagyását is elrendelte a főállatorvos.

A veszettségről itt található plusz infó: http://thedog.hu/kutyabetegsegek/veszettseg/

1996 februárjában még ez volt a helyzet:

veszettség 96februar

Íme egy magyarázó kép pl. az erdei veszettség terjedéséről:

erdei veszettség terjedése

Magyarországon úgy tudjuk, már jó pár éve nem találkoztak veszettséggel fertőzött kutyával, más állattal. Persze ez nem jelenti azt, hogy a vírus teljesen eltűnt volna az országból, főleg, hogy ezt azért nagy mértékben befolyásolja a környező országok vadállományának érintettsége is (hisz gyakran lépik át az országhatárokat vadon élő állatok).

Ma már az is egyre gyakoribb, hogy a nagyobb városokba is bemerészkednek vadállatok, élelem után kutatva. Mióta szűkül a természetes élőhelyük (nekünk köszönhetően), ez nem csoda.

A védekezés azért nem merül ki abban, hogy a kutyáinkat beoltatjuk. Állatorvosok és vadgazdálkodási szakemberek segítségével a rókáknál is zajlik veszettség elleni vakcinázás, ami az egyik leghatékonyabb védekezési módszer, terjedéséhez azonban idő kell.

Íme példa erre is a 90-es évekből (93-tól 96-ig):

oral93oral94

oral96aoral96b

Ez a vakcinázás úgy zajlik, hogy a vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely gyufásdoboz alakú és nagyságú, szürkésbarna színű. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, veszélyt nem jelent. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére nem szabad hozzányúlni.

Mindenki figyeljen erre, aki ott (vagy a környéken) él, esetleg oda megy kedvencével az említett időszakban! Aki teheti, az értesítse ott élő vagy oda utazó ismerősét (akár a cikk megosztásával)!

Ugrás a lap tetejére