Kezdőoldal / Hírek / Szabálysértés lehet a kutyasétáltatás?
Szabálysértés lehet a kutyasétáltatás?

Szabálysértés lehet a kutyasétáltatás?

Kiegészítettük a hírt!

Újabb büntetőjogi salátatörvényt nyújtott be a parlamenthez az igazságügyi minisztérium.

A javaslat tucatnyi törvény módosítását célozza összesen mintegy 120 paragrafusban. A jelenlegi szabálysértési törvény kiegészül úgy, hogy aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen – a vadászkutya és az úgynevezett triflakereső (szarvasgombakereső) kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.

(a szabálysértési törvény szövege: 147. Veszélyeztetés kutyával

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja,
d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beenged, illetőleg bevisz,
szabálysértést követ el.
(2)241 Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.
(3)242 Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, továbbá a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.)

A vadászkutyákon kívül a szarvasgombakereső kutyák is mentességet kapnak.

A miértet nagyjából értjük, ha nem is értünk vele egyet. Legfőképpen azért nem, nem Magyarországon lényegében minden egyes m2 vadászterület, vagy természeti és védett természeti terület, kivéve a településeket.

A lényegi rész azonban nem változott. Marad a kérdés, hogy akkor mégis HOL sétáltathatjuk póráz nélkül a kutyánkat???

A parlamenthez pénteken beterjesztett, büntetőjogi tárgyú törvényjavaslat rendelkezéseinek túlnyomó többsége 2014. január 1-jén lépne életbe.

Forrás: MTI

Ugrás a lap tetejére