Kezdőoldal / Hírek / Így fogadjunk örökbe kutyust!

Így fogadjunk örökbe kutyust!

A kutya az ember legjobb barátja, de vajon tudjuk-e, mi kell ahhoz, hogy örök barátra és családtagra lelhessünk? Egy kutya örökbefogadása nagy felelősséggel jár, ezért mielőtt meghoznánk a végső döntést, gondoljunk át néhány fontos dolgot.

Először is legyünk biztosak abban, hogy felkészültünk egy kutya nevelésére, ellátására és szeretetére. Egy apró szőrgombóc nagyon édes, az ember első pillantásra beleszeret, megsajnálja, hazaviszi, és itt szoktak kezdődni a gondok. Ugyanis, bár a kutyus tényleg aranyos, sok a teendő körülötte. Ha pedig nem vagyunk felkészülve erre, azzal nem csak magunknak okozunk kellemetlenségeket, hanem új kis családtagunknak is árthatunk.

Lássuk tehát, mi kell ahhoz, hogy jó gazdik legyünk:

Megfelelő nagyságú tér: A kutyáknak általában nagy a mozgásigényük, ezért a legelőnyösebb az, ha házunkhoz tartozik egy olyan füves terület vagy kert, ahol kedvencünk eleget mozoghat. Ha kert nélküli házban, panellakásban élünk, és mégis szeretnénk állatot tartani, akkor egy öregebb kutyát válasszunk, aki már nem szeret annyira mozogni, vagy kifejezetten szobakutyát vegyünk magunkhoz.

Elég idő és energia: Egy kutyának, ha nincs kert, naponta háromszor szüksége van arra, hogy sétálni vigyék, valamint hosszabb időre egyedül hagyni sem túl jó, hiszen társas lény, akinek szüksége van a gazdája közelségére. Emellett tisztán kell tartani, gondozni kell a bundáját, játszani kell vele és tanítani. Ezért gondoljuk át, hogy a munkánk, családunk mellett mennyi időnk és energiánk van arra, hogy házi kedvencünknek mindent meg tudjunk adni, amire csak szüksége van.

Pénz: Állatorvos, kutyaeledel, póráz, pokróc, tálka… Csak pár dolog azok közül, amire a kutyánknak szüksége van és pénzbe kerül. Mielőtt magunkhoz veszünk egy állatot, mérjük fel, hogy anyagilag képesek leszünk-e úgy ellátni, hogy semmiben se szenvedjen hiányt.

Türelem: Egy kutya, főleg, ha kiskutyáról van szó, sok türelmet igényel. Legalább annyit, ha nem többet, mintha gyereket vállalnánk. Időbe telik, mire rá tudjuk szoktatni a szobatisztaságra, arra, hogy ne rágjon szét semmit, ne vonyítson az éjszaka közepén és ne ugorjon fel az ágyra. Csak akkor vegyünk magunkhoz kiskutyát, ha úgy érezzük, idegileg is bírni fogjuk a kiképzést. A kutyákat bántalmazni, akkor is, ha „rosszalkodtak”, emberileg és törvény által is elítélendő.

Megfelelő családi környezet: Fontos, hogy a család minden tagja elfogadja és szeresse az új kutyust. Ha mi szeretnénk egy négylábú kis kedvencet, de a közvetlen családi környezetünkben van valaki, aki ódzkodik tőle, allergiás rá, esetleg fél a kutyáktól, ne erőltessük rá az állatot, mert az senkinek sem jó. Ha kisgyermekünk van, akkor sem ajánlatos kutyát venni magunkhoz. Egyfelől a gyerkőchöz sok idő kell, és nem lenne ildomos sem tőle, sem a kutyától megvonni a figyelmünket, másfelől, ha egy kutya szelíd típus, akkor is vannak állati ösztönei. Kisgyerek közelében veszélyes kutyát tartani, főleg, ha új kutyáról van szó, aki még minket sem szokott meg, nemhogy egy mozgó, hangos babát. Ha mégis úgy döntünk, hogy szeretnénk egy kutyát is a gyerek mellé, akkor ne felejtsük el, hogy egyetlen pillanatra se hagyjuk kettesben őket, mert elég egy másodperc és már meg is történt a tragédia.

Előzetes tudás: Mielőtt magunkhoz veszünk egy kutyust, jó, ha utánanézünk pár dolognak. Tudnunk kell például, mivel jár az állattartás, a választott kutyafajtának milyen tulajdonságai és elvárásai vannak, az adott kutya megkapta-e a szükséges oltásokat, ellátást és ha volt előttünk más gazdája, milyen körülmények között nevelkedett.

Ha úgy gondoljuk, meg tudunk mindent adni egy kutyának, akkor keressünk fel egy állatmenhelyet vagy állatvédő alapítványt, ahol segíteni tudnak nekünk az örökbefogadással kapcsolatban és tanácsokkal is ellátnak.

Érdemes benézni a Pedigree Örökbefogadási Program honlapjára, ahol nem csak egy Örökbefogadási Kézikönyvet találhatunk, mely sok kérdésünkre adhat választ, hanem kutya- és menhelykeresőt is, mely segít abban, hogy kiválaszthassuk a lakhelyünkhöz legközelebb eső menhelyről a számunkra leginkább megfelelő kutyust.

A fent felsorolt elvárásokon kívül persze van még valami, ami fontos és elengedhetetlen ahhoz, hogy boldog és egészséges kutyát tudhassunk a családunk tagjának. A szeretet.

Forrás: noinetcafe.hu, Szerző: Hujder Adrienn

Ugrás a lap tetejére