Kezdőoldal / Egyéb / Valami bűzlik Dániában
Valami bűzlik Dániában

Valami bűzlik Dániában

Az új román törvény (2 hetet kap egy befogott kóbor kutya) nagy felháborodást váltott ki a világon. De vajon ami Dániában most zajlik, mennyivel jobb?

13 kutyafajtát már betiltottak, most további 12 fajtán a sor!

2010-ben Dániában bevezették az egyik legszigorúbb kutyafajták tartására vonatkozó tilalmat a világon. 13 fajtát már betiltottak, és további 12 fajta juthat erre, így összesen 25 fajta lesz tiltott a közeljövőben.

A vita Dániában kezelhetetlenné vált. Annak ellenére, hogy a tilalom bevezetése óta a jelentések szerint nőtt a kutyaharapások száma – vagyis úgy tűnik, a tilalom nem működik -, a politikusok és a média ezt figyelmen kívül hagyja, és még több fajta betiltását követeli. (2011-ben az előző évhez képest 186-ról 278-ra emelkedett. Ebből az embert 107 (67-ről), míg a kutyákat 117 (75-ről) harapás ért. A legharapósabb fajták – évek óta – a németjuhászok, a rottweilerek és a keverékkutyák.)

Amikor állatorvos nem szívesen altat el egészséges állatokat csak azért, mert része a tiltott fajtáknak, egy politikus felszólította az embereket, hogy gyakorolják „do-it-yourself” eutanáziát, vagyis öljék meg a kutyát ők maguk. Ezt a kijelentést később korrigálta, de mégis jelzi, hogy milyen érzelmek vannak jelen az országban, mi vár/hat a kutyákra és kutya tulajdonosokra Dániában.

Shakespeare írta: „valami bűzlik Dániában”. Néhány száz évvel később ez valóban igaznak bizonyul. Sok dán van a törvény ellen, és fejezi ki tiltakozását, felháborodását. Egymás segítségét kérik a dánok, hogy befejeződhessen ez az őrültség az országukban, és visszatérhessenek a civilizált világba, erre hívja fel a figyelmet a petíciójuk, ami itt érhető el. http://www.change.org/petitions/tell-denmark-to-stop-banning-dog-breeds-2

A fajta tilalom több mint 400.000 kutyát veszélyeztet Dániában. A kormány fordított bizonyítási terhet vezetett be, így a kutya tulajdonosoknak kell bizonyítani (pl. DNS vizsgálattal), hogy kutyájuk nem tartozik egy adott fajtába. Ha a család ezt nem tudja bizonyítani – a kutyát el kell altatni.

 • Pit Bull Terrier
 • Tosa Inu (japán harci kutya)
 • Amerikai Staffordshire Terrier
 • Fila Brasileiro
 • Dogo Argentino
 • Amerikai bulldog
 • Boerboel (dél-afrikai masztiff)
 • Turkish Kangal
 • Közép-ázsiai juhász
 • Kaukázusi juhász
 • Dél-orosz juhász
 • Tornjak
 • Sarplaninac

Nemrégiben egy kedves, keverék kutya halála körül csaptak fel ismét a hullámok.

Az alig pár éves Fido egy igazi, jó kutya. Imádja a gazdáját, imád játszani, szaladgálni, a szabadban lenni. Valószínűleg ezért történhetett meg az, ami előtte soha korábban: 2013-ban Fido megszökött otthona kertjéből, de a rendőrök megtalálták és haza is vitték. Ekkor kezdődtek a problémák.

A gazdi (Louise Bluhme Sørensen) véletlenül kikotyogta, hogy a keverék kutyában lehet némi amerikai staffordshire vér is. A hatóság kötelezte a gazdit, hogy az állatot független állatorvosoknak bemutatva, szerezzen igazolást arról, hogy kutyája nem tiltott keverék. Csak ebben az egy esetben hagyják életben. Két állatorvos is igazolta, hogy Fido ártalmatlan, ha van is benne staffordshire vér, az olyan kevés, hogy nem befolyásolja a habitusát. A hatóság mindezek ellenére, mivel potenciális veszélyforrásnak ítélte, elrendelte Fido elaltatását. Őrültek!!!

A gazdi hiába fellebbezett, és vitte bíróságra a kutya ügyét, 2013. március 15-én Fido végleg elaludt. Dánia, EU, 2013 és ez lehetséges!!!

Sokkoló, szívszorító videó az utolsó napjáról:

1 hosszászólás

 1. képtelen vagyok elhinni..

Ugrás a lap tetejére