Kezdőoldal / Egyéb / Milyen a számodra megfelelő kutya?
Milyen a számodra megfelelő kutya?

Milyen a számodra megfelelő kutya?

Szőrzet / gondozási igények
Hogy egészségesek és tiszták legyenek, minden kutyát rendszeresen gondozni kell; a legtöbbnek hull a szőre. Azonban vannak olyan ebek is, amelyeknek nagyon hull egész évben; egyesek, néhány héten keresztül hatalmas szőrcsomókat hullatnak, míg mások csak keveset. A hosszúszőrű kutyákat gyönyörűség nézni, de nagy erőfeszítésbe kerül a gazdinak, hogy a látványt megtarthassa. A rövid szőrzettel rendelkező kutyákat könnyebb gondozni, de azoknak is hullhat a szőrük, és hideg vagy nedves időben több odafigyelést igényelnek. A különlegesen megnyírt kutyák szakszerű ápolást igényelnek. Amikor azon filozofálsz, hogy melyik fajta illik legjobban hozzád, azt is el kell döntened, mennyi kutyaszőrt vagy hajlandó elviselni, és mennyi időt és energiát engedhetsz meg magadnak az ápolására.

Hímet vagy nőstényt?
Általában nincs jelentős különbség a hím és a nőstény kutya jelleme között. Ha a kutyádból házi kedvenc lesz, akkor a legjobb, ha ivartalanítod és ezáltal egyébként is megszűnnek majd a kisebb különbségek. Ha azt tervezed, hogy fellépésekre viszed vagy tenyészteni akarod, a nem kívánt szaporodás megakadályozása végett, nagyon kell ügyelned arra, hogy a hím kutya be legyen zárva a lakásba vagy az udvarra, a nőstény kutyát pedig kétszer egy évben, amikor elkezdődik a tüzelési időszak, távol kell tartani a többi kutyától.

Kölyökkutya legyen vagy sem?
A kölyökkutya előnye, eltekintve az ellenállhatatlan külsejétől, hogy már a legelejétől te magad nevelheted és állandó jelleggel részt vehetsz a tanításában és szocializálásában. Hátránya, hogy a nevelése sok időt és türelmet igényel. Az elfoglalt családoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy egy kiskutyát nem lehet egyszerre több órán keresztül egyedül hagyni. Sok sétára, gyakori étkezésre és társaságra van szükségük. Ha valaki egy kevesebb gonddal járó kutyát szeretne, az a legideálisabb, ha közvetlenül a tenyésztőtől vásárol egy felnőtt ebet vagy örökbe fogadja egy állatvédő egyesülettől. Az idősebb kutyák általában nyugodtabbak; néhányan már szobatiszták, és ismernek pár alapvető engedelmességi szabályt is.

Egészségügyi állapota
Egyes fajták hajlamosak lehetnek az örökletes betegségekre vagy kórokra. Sok fajtánál ki lehet szűrni bizonyos problémákat, mint például a csípő vagy a szem károsodását; ezt a tanúsítványt a rendelkezésedre kellene bocsátani, amikor elmész kiválasztani a kiskutyát. Ha tisztában vagy a kiválasztott kutyafajta lehetséges egészségügyi problémáival kapcsolatban, könnyebben elkerülheted vagy enyhítheted a jövőben adódó problémákat.

Nekiláthatsz a keresgélésnek!
Készítettél egy listát azokról a jellemzőkről, amelyeket szeretnél? Válaszd a fajták betűrendes listáját és kezdd el keresni a számodra ideális ebet! Ebben sokat segíthetnek a tematikus linkgyűjtemények (www.goldenretriever.tlap.hu). Ugyanakkor ellátogathatsz egy kutyakiállításra is. Ez lehetőséget ad arra, hogy első kézből megtekinthess szinte minden fajtát, amelyet az Amerikai Kennel Klub elismert. Amellett, hogy sokféle kutyát láthatsz, arra is van esélyed, hogy odaadó tenyésztőkkel vagy olyan személyekkel beszélgethess, akiket érdekel kutyájuk jóléte és fejlődése. Ezektől az alapos ismerettel rendelkező és elkötelezett emberektől, akik ugyanakkor elvezethetnek az általad keresett fajtát tenyésztő egyénekhez is, nagyon sokat tanulhatsz.

Forrás: kutyasszallasok.hu

Ugrás a lap tetejére