Kezdőoldal / A kutya / Honnan vegyünk kiskutyát?
Honnan vegyünk kiskutyát?

Honnan vegyünk kiskutyát?

Már, ha egyáltalán venni akarunk. Nem feltétlenül kell ugyanis vásárolnunk. Választhatunk kedvencet menhelyekről, de akár a fajtamentő szervezetektől is örökbefogadhatunk kutyát.

Ehhez először döntsük el, miért és milyen kutyát szeretnénk. Egy keverék kutyus is lehet csodálatos társunk, de az is igaz, hogy kevésbé tudhatjuk, milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd felnőttként (ha kölyökről van szó). A felmenők között lehetnek olyan fajták, akiknek a jellemzői miatt kevésbé lesz kompatibilis a mi életvitelünkkel (pl. nagy mozgásigényű, de mi nem élünk túl aktív, sportos életet). De választhatunk felnőtt kutyát is, akinél már elég jól látható,milyen is lehet családi környezetben.

Másik lehetőség, hogy tudjuk, milyen fajtát szeretnénk, akkor keressük meg a fajtagondozó szervezetet vagy a fajtamentőket, ahol mindig vannak gazdira váró, fajtatiszta kutyák, akiktől a gazdái megváltak, vagy elkóboroltak és nem sikerült megtalálni az eredeti gazdijukat. Igaz, ezek többnyire már felnőtt kutyák, így le kell mondanunk a kölyökkori babusgatásról. Ettől még ők is rengeteg szeretet adnak, plusz számtalan „gyerekbetegséggel” már nem is lesz gondunk.

Azonban, ha fajtatiszta kölyökkutyát szeretnénk (ehhez is fel lehet sorolni számtalan érvet), akkor viszont csak arra vigyázzunk, hogy ne szaporítótól vegyük. Felejtse el mindenki, hogy 20-30-40.000 Ft-ért „kiváló, többszörösen győztes szülőktől” származó kiskutyát megkapunk ennyiért! Nem, ilyen nincs! Az ilyen áron hirdetett kölykök kivétel nélkül szaporítóktól származnak, és aki tőlük vásárol – akár tisztában van ezzel, akár nem – bűnrészes lesz a szaporítás fenntartásában, kutyák borzalmas körülmények között tartásában, kizsákmányolásukban, állatkínzásban. (Ha ez valaki számára pénzkérdés, az gondolkodjon el azon, hogy miből tartja majd el normális körülmények között a kutyát. Ha nincs 100-200.000 forintunk most egy kölyökre – ami nem baj, mert sokan vagyunk ezzel így! -, akkor tegyünk félre havi 10 ezret és vegyük meg 1-1,5 év múlva. Nem tudunk félretenni ennyit? Akkor miből akarjuk eltartani???)

De akkor mire figyeljünk, hogyan kerüljük el ezeket, honnan vegyünk kölyköt? A következő oldalon folytatjuk.

Ugrás a lap tetejére