Kezdőoldal / Egyéb / Hogyan válasszunk kiskutyát?
Hogyan válasszunk kiskutyát?

Hogyan válasszunk kiskutyát?

Egy kutya élettartama 8-15 év lehet, ennyi időre választunk tehát társat, amikor hazaviszünk egy kiskutyát. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyeket a vásárlás előtt érdemes mérlegelni, hogy az együttélés minél zökkenőmentesebb legyen.

Kell-e egyáltalán?
Ne vegyünk kutyát csak azért, mert a gyerek szépen kéri! Akkor vigyünk haza egy kedvencet, ha minden családtag szívesen látja, különben csak konfliktusforrás lesz. Alaposan át kell gondolni azt is, tudjuk-e vállalni a kutyatartással járó felelősséget és kiadásokat (állatorvosi költségeket, rendszeres sétáltatást stb.). Ha bizonytalanok vagyunk, először kisebb állatot (például hörcsögöt vagy törpenyúl) vigyünk haza, amely kevesebb törődést igényel, de nagyon sok szeretet tud adni. Így tesztelhetjük magunkat, hogy milyen gazdik is vagyunk.

Vásárlás vagy örökbefogadás?
A vásárlás előnye, hogy ismerjük a kutyus előéletét. Az örökbefogadásnál ez nem mindig igaz – de a menhelyeken is gyakran lehet kölyökkutyákkal találkozni, amelyek jelleme még alakítható. Ha szeretnénk tenyészteni vagy kiállításra járni, mindenképpen vásárolnunk kell, de ha csak társat keresünk, érdemes körülnézni a menhelyeken is. Sok helyen az önkéntesek alaposan ismerik az ebeket, és segítenek kiválasztani a hozzánk illő társat. Így két kutyán segítünk: amelyiket befogadunk, és amelyik az utcáról a menhelyre kerülhet.

Fajtatiszta vagy keverék?
A fajtatiszta kutyák genetikai háttere ismert, így biztosabban megbecsülhető, mekkorára nő, és milyen lesz a viselkedése. Ez azonban csak a jó tenyésztőktől származó ebekre igaz (a törzskönyv nélküli vagy túltenyésztett ebek utódai sokszor gyengébb genetikai örökséggel rendelkeznek, mint keverék társaik). Természetesen a keverék kutyát sem lehet tenyészteni vagy kiállításra vinni, de sportversenyeken indulhatnak, társnak pedig egyenrangúak pedigrés kollégáikkal.

Kicsi vagy nagy testű?
Nagy testű kutyákat fizikailag nehezebb féken tartani: veszélyesebb, ha felugrálnak, vagy akár véletlenül is felboríthatnak egy kisgyereket. Emellett több táplálékra van szükségük, és általában a mozgásszükségletük is nagyobb. A kis testű kutyákat könnyebb féken tartani, de sokszor hevesebb vérmérsékletűek. Ők a testalkatuk miatt igényelnek több odafigyelést, például a gerincük gyakran nem bírja a lépcsőzést.

Hosszú vagy rövid szőrű?
Amennyiben az udvaron akarjuk tartani leendő kedvencünket, mindenképpen hosszú szőrű kutyát válasszunk, mert a rövid szőrű fajtákat általában megviseli a tél. A nagy bundát azonban ápolni kell, ami időigényes feladat, és sokszor szakképzett kozmetikus segítségét is igényli. A rövid szőrű kutyákat könnyebb ápolni és tisztán tartani, bár vedléskor ők is jelentős mennyiségű szőrt hullatnak el a lakásban.

Szuka vagy kan?
A szuka kutyáknál a tüzelés okoz kellemetlenségeket, ami a vérzés mellett az udvarló kanok kórusát is magában foglalja évente kétszer. Amennyiben nem vigyázunk, alkalmanként 4-8 kölyöknek is gazdát kell keresnünk, ami manapság nem könnyű feladat. A kanok ugyanakkor több kilométerre is követnek egy-egy tüzelő szukát, és ha kisebb sérülésekkel meg is ússzák a hölgyek kegyeiért vívott harcot, hazafelé az autók jelentenek rájuk veszélyt. Az ivartalanítással mindez kiküszöbölhető, bár a kanok így is általában dominánsabbak maradnak a szuka kutyáknál.

Milyen fajtát/típust?
Még a fajtatiszta kutyák között is nagy különbségek lehetnek, ezért általánosságban csak a különböző típusú kutyák jellegzetességeiről beszélhetünk. A vadász- és juhászkutyákat munkára tenyésztették ki, így sok foglalkozást és nagy mozgásteret igényelnek. Az őrző-védő és harci fajtákat csak biztos kezű, határozott gazdáknak ajánljuk, akik fizikailag és pszichológiailag is kordában tudják tartani kutyájukat (kisgyerekek, idősebb emberek mellé semmiképp sem megfelelők). A családi kutyáknak elsősorban lelki szükségleteik vannak, így méretüktől függetlenül csak lakásban tarthatók, ahol sokat lehetnek együtt a gazdáikkal.

Forrás: Állatbarát Egyperces

Ugrás a lap tetejére