Kezdőoldal / Egyéb / Hidd el, nagyon fontos, hogy ismerd a fajtát!
Hidd el, nagyon fontos, hogy ismerd a fajtát!

Hidd el, nagyon fontos, hogy ismerd a fajtát!

Ahol lehet hangoztatjuk, hogy a kutyavásárlás legfontosabb része a körültekintő tájékozódás! Nem csak a konkrét kicsi kiválasztása előtt a megfelelő tenyésztő megtalálása (örökbefogadásnál sem mindegy szerintünk, hogy melyik menhelyet vagy fajtamentő szervezetet választjuk!), sokkal inkább fontos magának a fajtának a meghatározása!

(Sokszor kérdezik, miért fajtatiszta kutyát vegyen valaki drágán, ahelyett, hogy örökbefogadna egy menhelyi, keverék kutyust. Az örökbefogadás nemes dolog, támogatjuk, de ott is körültekintéssel járjon el mindenki. A fajtatiszta kutya mellett fontos érv lehet, hogy ott a fajtajellemzők alapján már jobban sejthető, mire is számítsunk a kutyával kapcsolatban, míg egy nem rögzült jellemzőkkel rendelkező – keverék – kutya esetében ez több meglepetést tartogathat. Ettől ő nem értéktelenebb, csak legyünk tisztában ezzel! Például egy kisgyerekes család esetében ez még hangsúlyosabb szempont lehet.)

A körültekintő tájékozódás nem azt jelenti, hogy egy ismerőst megkérdezünk, milyen az ő kutyája, vagy úgy látjuk/gondoljuk, az a fajta tetszik nekünk. Nem! Igenis vegye a fáradságot mindenki, és nézzen utána (akár itt, az oldalunkon is: http://thedog.hu/akutya/kutyafajtak/ ), hogy melyik fajta milyen. Nem csak külsőre, hanem főleg jellemre és használati cél szempontjából is. Mire lett az a kutya tenyésztve? Tudjuk? Azt is, hogy az a feladat mivel járhat együtt? Milyen ösztönöket igényel a kutyától? Mik azok a nagyon meghatározó ösztönök, amik a tenyésztés során rögzültek? Ami miatt az a fajta olyan? (vadászkutya? azon belül milyen? mi volt a feladata? fontos volt, hogy ugasson közben? ne lepődjünk meg, ha gyakran ugat. ölnie kellett, általában önálló munkavégzés során? gyakran nehezen kezelhető, önfejű lesz, ha nem a számára megfelelő módon tartják. nem ismerhetett félelmet, ellenfelet? vagy „csak” néma, fegyelmezett apportmunka volt a feladata, akár fagyos vízből is bármikor, boldogan? neki a sáros pocsolya is az imádott víz kategória lesz!)

Ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor érdemes megkérdezni több, az adott fajtát tartó gazdit is a tapasztalatairól. Sose egy gazdi véleménye, egy kutya személyisége alapján döntsünk. Attól, hogy az a kutya olyan, még nem jelenti azt, hogy ez nagy általánosságban érvényes a fajta egyedeinek nagy részére! Attól, hogy egy általunk ismert „harci kutya” egy tündi-bündi mamlasz, nem azt jelenti, hogy a többség is olyan. Ez igaz fordítva is! Attól, hogy ismerünk egy „őrült fenevadat” közülük, nem mind az. De az ösztöneik, képességeik adottak, genetikusan kódoltak. Ezt ismerve kell helyesen kezelnünk a kutyát, megfelelő mederbe terelni és kordában tartani az adottságait, mindezt úgy, hogy az számára is jó legyen, kiélhesse, kamatoztathassa tudását, képességeit. Ha azonos fajtából 3-4 különböző kutyus gazdija is megerősíti, hogy azok a szép (olykor túlzó) dolgok lényegében igazak, amik a fajtajellemzőkben is olvashatóak, és egyébként valóban a mi életvitelünknek is megfelelnek a fajta igényei, akkor valószínűleg jól döntünk. De ezzel nem ússzuk meg a közös munkát, tanítást, foglalkozást, amihez kérjük szakember segítségét, ha nincs tapasztalatunk.

A fentieket jól szemlélteti az alábbi post is, ahol egy terrierre vonatkozóan sok minden világossá válhat sokak számára. A kutya jó, csak tudnunk kell, mire és hogyan használjuk ezt ki.

http://nemunyizd.postr.hu/a-medve-nem-jatek-a-terrier-vadaszkutya/

 

 

Ugrás a lap tetejére